Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варненски медии на съд за заблуда на ирландски инвеститори

Британският вестник "Индипендънт" помести информация, че ирландски инвеститори възнамеряват да си го изкарат на журналистите в България като подадат съдебен иск за това, че с написаното са повлияли на инвеститорите да се насочат към България. Причината е, че инвестираните в български имоти евра – сега са бетонирани във ваканционни имоти с понижена стойност.

2004-2005 г. – пазара на имоти във Варна и България „завря” от ирландски купувачи. Дори първата агенция, която се появи през 2004 г. във Варна – беше ирландска. По-късно я замесиха в скандал, че инвестирали пари на ИРА.
Никой не е спечелил битка срещу медиите, но явно отчаянието е замъглило умовете на играчите, които явно не са били толкова обиграни за да не предвидят имотния балон не само в България, но и по целия свят.

 

Те би трябвало да знаят, че медии вече няма. Всичко се пречупва през корпоративния интерес. През 2004-2005 – български, специализирани издания за имоти, се „огъваха” от реклама. Исипваха се хиляди за реклама на селски къщи с огромна възвръщаемост. Ваканционни апартаменти с уникално местоположение на морския бряг.

 

Вярно е – тогава никой не написа, че селските имоти са в зоната на интереси на наглите цигани. А ваканционните апартаменти ще попаднат в затлачените от бетон комплекси.

 

Сега инвеститорите търсят някого, когото да обвинят. Най-подходяща за това се оказва фигурата на журналиста, който отразява имотния пазар.

 

Адвокати в Дъблин вече били наети за започване на дело срещу определени журналисти, които според тях са отговорни за това, че са ги заблудили да инвестират в сделки, които не са довели до обещаните резултати. Иск тепърва предстои да бъде подаден.

 

Ричард Комптън Милър - журналист в областта на недвижимите имоти споделя: "Има много гняв сред инвеститорите".

 

Подобно дело няма как да бъде спечелено. По скоро ще предизвика съжаление към пишман инвеститорите. Както вече написах – журналистика няма – има интереси и накланяне на общественото мнение. Кое издание би си позволило да напише, че имотите ше поевтинеят до 50 %? Ами нали това издание ще загуби рекламодателите си.
Колко статии за скандали около имотите сте прочели в „ПОЗВЪНЕТЕ”? Във „Варненски имоти” – няма дори статии и така всичко е легнало на чистия, финансов интерес. Заради липсата на качествена информация, се сринаха тиражите на печатните издания. Никой не желае да плаща за имиджова реклама и високопарни фрази.

 

Обезщетение може да бъде получено ако се докаже нещо конкретно. 100 % е плащано на журналисти за да насочат вниманието към определен район. Например: Появява се инвеститор и започва да изкупува земи в определен район. Как според вас на следващ етап ще вдигне цената за да удвои инвестицията? Да не забравяме, че в подобно начинание се заравят много пари и време.

 

Ами след като е напазарувал – плаща на медии, които започват да пишат, че района е с огромно бъдеще и като прочетеш пет пъти и имаш някой евро в джоба – хукваш с премрежен поглед да инвестираш. Това се отнася не само за ирландските купувачи, но и за всички. Така се изкривяват пазари и се правят пари – от определени хора.

 

Между другото тази система е измислена на стария континент и в Америка от така наречените юпита и финансови акули – така че ирландците да се сърдят на собствените си хиени. Помните какво стана с идването на царя – сина му привлече от Лондон юпитата. Царя им посочи България и каза – „Яжте!”. Ама ние после чак разбрахме, че така им е казал. Преди това медиите ни облъчиха с връщането на добрия цар, който идвал само да помогне и дори имотите си не търсел.

 

Всички повярвахме, а сега какво стана? Царя си взе всичко, дори ни съди за още. „Добрите” Юпита продадоха БТК за 150 млн., а само година по-късно цената на препродажбата беше десет пъти по-висока.

 

И като десерт по темата медии, заблуди, ощипани инвеститори:
В разгара на имотния бум през 2006 г. "Айриш таймс" купи уебсайт за търсене на имоти на име Myhome.ie за 50 млн. евро.
Сами виждате, че и медиите са направили някои алчни хапки. :)
 

Ивайло Манахов
manahov@imotdnes.com
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии