Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варна оправя водната си инфраструктура с европейски пари


От началото на тази година общо 12 общини внесоха проекти за изграждане на водна инфраструктура със средства от Оперативна програма „Околна среда” на обща стойност 375 млн. лв.

 

Десет общини - Тутракан, Дулово, Разград, Бургас, Нова Загора, Пазарджик, Елхово, Варна, Балчик и Ихтиман, внесоха предложения по процедурата за подготовка и изпълнение на проекти за водна инфраструктура на обща стойност 333 млн. лв. С тях ще бъдат рехабилитирани ВиК мрежите, ще се осигури дълбоководно заустване на водите от Златни пясъци, Балчик и Албена, ще се изградят три нови пречиствателни станции за отпадъчни води в Тутракан, Елхово и Ихтиман и ще се реконструират други шест в Разград, Меден Рудник, Нова Загора, Пазарджик, Златни пясъци и Албена.

 

Очаква се до края на април предложенията да бъдат оценени, за да бъдат подписани и договорите за предоставяне на средствата от Оперативна програма „Околна среда”. Тъй като тази процедура е насочена към общините с по-ниска степен на подготовка, те ще бъдат подпомогнати както в разработване на проектите, така и в тяхното изпълнение. По този начин няма да им се наложи да кандидатстват по различни процедури за двата компонента и ще се съкрати времето от идейната фаза до реалното строителство. По същата процедура във финален етап на одобрение са проекти за 340 млн. лв. на други девет общини - Айтос, Дряново, Чирпан, Елин Пелин, Левски, Разлог, Смолян, Радомир и Попово.

 

През 2010 г. МОСВ обяви две процедури в сектор „Води” – освен тази за общините с по-ниска степен на готовност, ОПОС финансира и предложения на общини с готови проекти за строителство.

 

Две общини - Пирдоп и Средец, внесоха проекти по втората отворена процедура, предназначена само за строителство на водна инфраструктура. С над 41 млн. лв. двете общини ще доизградят ВиК мрежите си, а Средец ще построи и пречиствателна станция за отпадъчни води. С това общият брой на проектите в оценка по тази процедура вече са седем, като се очаква в края на март да се отпусне финансирането за обектите на Трявна, Столичната община, Тервел, Козлодуй и Кнежа.

 

Реализацията на проектите и по двете процедури трябва да приключи до края на 2014 година, когато близо 3 млн. жители реално ще усетят ползите от еврофинансирането по Оперативна програма „Околна среда”.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии