Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Търговски сгради 2010: The MALL, град София

 

 

инвеститор:
Карфур Маринополус - Гърция & Асос Капитал - Гърция

 

архитект:
АСИ ЕООД и Планинг - арх. Илиян Илиев

 

изпълнител:
Терна Михалис Папафилипу

 

конструктор:
инж. Кирил Михайлов

 

адрес:
София бул. Цариградско Шосе 1153
            

 

The Mall е най-големият търговски комплекс в България - с повече от 66000 кв.м. отдаваеми търговски площи и с магазини на над 180 водещи световни марки (световни брандове като GAP, Next, Sephora и Карфур избраха да се установят за първи път в България чрез TheMall).

 

Уникалността му се определя от ключовата му локация и от новата концепция за привличане на клиенти с богати и разнообразни възможности за пазаруване, развлечение, а също така и с много добрата достъпност и най-големият паркинг с 2800 паркоместа. Обектът е разположен на 4-5 минути от центъра на града и от аерогарата, в територия със смесено предназначение непосредствено до бул. „Цариградско шосе”. Този факт, както и близостта до бързо развиващата се търговска, бизнес и експозиционна територия на югоизток по булеварда, определят уникалното му разположение.

 

Търговската част е разгърната на три надземни и две подземни нива.

 

В подземните етажи на площ от 14000 кв.м. е устроен най-големият и най-модерен в България хипермаркет от веригата Carrefour. Само търговската зала на ритейлър-гиганта е на площ от 9000 кв.м. Магазинът предлага нова концепция на обслужване и по-добри икономически условия за българските потребители. Хипермаркетът ще осигурява над 500 работни места.

 

Разнообразният микс от наематели на търговския център създава отлична среда за пазаруване, но също и място за общуване, развлечение, релакс. Търговските площи са допълнени с много заведения за бързо хранене и кафенета, голяма част от които са съсредоточени в обширното пространство около централния атриум.
В първия етаж е устроен фитнес център, оборудван на най-високо съвременно ниво.
На последното ниво на комплекса е разположен киноцентър „Арена” с 10 зрителни салона, оборудван с последно поколение дигитална прожекционна техника. Развлекателната зона съдържа още боулинг, електронни игри, 4-D прожекции и билярд, а също и детски кът – за най-малките посетители.

 

Мащабите на обекта и амбицията да се предложи високо ниво на достъпност, са свързани с инвестирането в подземен тунел с две платна, който осигурява бърз и лесен достъп на посетителите директно от „Цариградско шосе” до паркоместата на най-големия етаж от паркинга. Вътрешното устройство на паркингите предлага ясно и удобно движение на автомобилите по всички нива, както и възможността да се излезе на ниво терен от различни краища на обекта.

 

Алеите в различните части на сградата са с индивидуален архитектурен характер, оформление и атмосфера при запазване на добър мащаб и играят ролята на своеобразни вътрешни търговски улици.

 

Kомпозиционно решение на комплекса:

 

Комплексът се състои от компактен широкоплощен, хоризонтално развит обем на търговския център с изявена витрина на главния вход и елегантна динамична козирка – балдахин, покриваща входа и централния атриум, ориентирани към бул.”Цариградско щосе”.

 

На втори план обемът на Кино комплекса слабо се откроява в общия покрив на търговската част. Контрапункт на хоризонталната широкоплощна структура и вретикален акцент в силуета на обекта са офисните сгради с техните изчистени геометрични форми. Най-високата от офисните кули е изтеглена близо до булеварда и е своеобразен обемен знак, който се възприема и от по-голямо разстояние.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии