Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Строят жилищен комплекс със собствена система за производство на енергия

Във Велико Търново се строи първият в България жилищен комплекс със собствена система за производство на електрическа енергия, отопление и охлаждане.

Инвеститор е местният предприемач Марин Гинчев, собственик на "Бетонстрой" и "Матеко". Проектът е на стойност над 3,5 млн. евро. Той ще е разположен на площ от почти 5 дка във великотърновския квартал Картала.

Планирани са 111 апартамента, общата ЗП е над 9710 кв. м. Проектиран е и подземен паркинг на две нива за 150 автомобила. Към комплекса ще има голям супермаркет и възможности за изграждане на частна детска градина, клиника, фитнес, магазини и офиси.

Обществено обслужващите сгради ще имат т.нар. тригенерация, която представлява комбинацията от газов двигател, генериращ електро и топлинна енергия, и абсорбационен чилър, който представлява оптимално решение за охлаждане и климатизация. Това съобщава в. "Борба", цитирайки Гинчев.

Комбинирането на когенерационна инсталация, работеща на газ, с абсорбционна охладителна система дава възможност да се използва сезонният излишък на топлина за охлаждане в горещите летни месеци.

Използвайки тригенерация, може да се постигне сумарна ефективност до 75%, което води до повишаване, както на годишния капацитет, така и на общата ефективност на инсталацията. Така обитателите на комплекса няма да имат огромни сметки за ток, отопление и охлаждане.

Община В. Търново вече е издала строителни разрешения, за да стартира изграждането на комплекса. Очаква се строителството му да завърши през 2009 година.

sgrada.com

 

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии