Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Продават два от символите на Санкт Петербург

 

Фондът за имущество на Санкт Петербург е обявил за продажба чрез търг два паметника с федерално значение – сградата на хотел „Астория” и Николския пазар. Наддаването за двата имота е насрочено за 19-ти ноември 2010 г. Новината бе съобщена от вестник "Ведомости", позовавайки се на пресслужбата на фонда.

 

Хотел "Астория" се намира на адрес: „Большая Морская улица” № 39. Общата застроена площ на зданието е 17 000 квадратни метра. Към сградата има и земя, която е с площ 3,190 декара. Началната тръжна цена е 2,5 милиарда рубли, сума която се равнява на около 60,132 милиона евро. По договор, наемател на зданието до 2046 година е компанията „ Хотелски комплекс Астория”, мажоритарен собственик на която е британската „Rocco Forte`s and Famili”. Фиксирания месечен наем е 3,450 милиона рубли, което се равнява на около 82 983 евро.

 

Николския площад е с площ от 28 400 квадратни метра, той се продава с парцел от 18 декара. Началната обявена цена е 420 млн. рубли (около 10,102 милиона евро). До 2051 година обекта е взет под наем от фирма "Николские ряды”, която планира да участва в наддаването. Към 2013 г., паметникът трябва да се превърне в многофункционален комплекс, в състава на който ще е и хотел Crowne Plaza. Общата площ на комплекса ще е от 63 хиляди квадратни метра, инвестициите в проекта се оценяват на около 158 милиона евро, като приблизително 22 милиона евро вече са инвестирани.

 

Според експерти, от високата първоначална цена са заинтерисувани най-вече наемателите. Освен това, дългосрочните договори за наем, също оказват влияние върху страничните кандидат купувачи. 

 

Сградата на "Астория" е построена през 1911-1912 от архитект Теодор Лидвал. Хотелът има 210 стаи, включително 42 апартамента, ресторант, спа-център и конферентни зали. Николския пазар е построен през 1789 г., и се намира на улица „Садовая” № 62.

 

През 2009 г., с решение на руското правителство бяха прехвърлени правата на собственост върху архитектурните паметници в Санкт Петербург. От общо 1184 такива обекта, 680 станаха градска собственост, а 504 обекта придобиха статут на федерална собственост. Общината продава или отдава под наем зданията - паметници по пазарни цени. Но купувачите или наемателите са задължени да не разрушават или да променят сградите. Освен това са длъжни да поддържат зданията в добро състояние.

  

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии