Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ПРЕДСТОИ КОНФЛИКТ ЗА РЕСУРСИТЕ НА АРКТИКА

Основната тема на разговорите между президентите Путин и Буш по време на последното посещение на Путин в САЩ не беше бъдещето на Косово. Не беше Иран и изграждането от САЩ на елементи от система за противоракетна отбрана в Чехия и Полша. Главната тема на разговорите е била посветена на използуването на минералните ресурси на Арктика и претенциите на двете страни.

Северният полюс е покрит с постоянна ледена покривка, под която има значителни залежи на газ и нефт – суровини жизнено важни и за САЩ, и за Русия. Тяхното значение ще расте още повече в бъдеще. Различни източници дават различна оценка на нефтените и газовите залежи, намиращи се под дъното на Северния ледовит океан. Оценките варират от оптимистичните една четвърт от все още неоткритите световни ресурси, до по определените около 10 милиарда тона нефт и газ (еквивалент). При цена на нефта над 70 щатски долара за барел, добива на тези ресурси в Арктика ще бъде икономически изгоден.

map

Както се вижда от горната карта, през Арктика преминава и най краткия път на ракетите, които всяка една от страните би могла да изстреля от своята територия към другата. Като се има пред вид, че от няколко години е в ход военното интегриране на Канада и САЩ, може да се очаква и постепенното поглъщане на Канада от по големия си съсед като първа стъпка към създаване на супер държава , включваща Мексико, САЩ и Канада. Създаването на такава държава се планира отдавна и споразумението за свободна търговия NAFTA беше първата конкретна икономическа стъпка в това направление. Това обяснява и нежеланието на администрацията на САЩ да пресече потока от нелегални имигранти от Мексико, като по този начин се прилага де факто интеграция на мексиканците в САЩ. Накратко казано, в недалечно бъдеще най близкия съсед на САЩ на север ще бъде Русия.

На долната карта е показано по детайлно разположението на страните, граничещи със Северния ледовит океан.

map

Основният спор в конкретния случай е за границите на континенталния шелф, който ООН би признала за всяка от страните. В съответствие с принципите на международното морско право всяка морска държава може да установи определени режими и да упражнява своя суверенитет върху морските пространства и континенталния шелф.

Териториалното море обхваща водите, външните граници на които се измерват от бреговата линия на най големия отлив или от определени базови линии. Те се простират максимално на 12 морски мили ( 1 морска миля = 1852 м ) и в тях крайбрежната държава осъществява пълен суверенитет. Външните граници на териториалните води се считат за държавна граница на крайбрежната държава и през тях се разрешава единствено мирното преминаване на чуждестранни кораби. Прилежащите води се простират на 24 морски мили от линиите, от които се измерва териториалното море. С други думи, те представляват ивица с ширина 12 мили, която се опира в териториалните води. В тази зона крайбрежната държава осъществява контрол за предотвратяване на нарушаване на митническите, финансовите, граничните, здравните и др. изисквания на съответната държава.

Изключителната икономическа зона се простира отвъд границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили от изходните линии за определяне на териториалните води. В тази зона бреговата държава осъществява суверенни права по отношение на проучването, разработването, използуването, опазването и стопанисването на биологичните, минералните и енергийните ресурси, намиращи се на морското дъно, в неговите недра и покриващите ги води.

Най спорни са границите на така наречения континентален шелф, който се счита за естествено продължение на сухоземната територия на дадената страна. Външните граници на континенталния шелф се определят по споразумение със съседните прилежащи и срещулежащи на дадената държава други държави.

Русия вече неколкократно представя в ООН документи, с които обявява претенциите си за размерите на континенталния и шелф в Арктика. Тези претенции се отхвърлят от съседите и – Норвегия, Канада и най вече САЩ. Няма да сбъркаме, ако кажем, че конфликта за ресурсите на Арктика тепърва предстои.


Източник: Истински Пари

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии