Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пазарът на офиси в Лондон светна на червено

Пазарът на офис площи в Лондон се влошава най-бързо от всички останалите европейски градове в резултат на глобалната финансова криза, съобщи в своя доклад международната рейтингова агенция "Муудис". В края на миналата година търсенето на офис площи е по-малко от предлагането, което за първи път създава излишък на пазара.

Цялостната ситуация на пазара в Европа обаче се запазва стабилна, показва докладът. В него международната агенция оценява пазара на офис площи и натиска в наемните нива международен план, като подрежда страните от 0 до 100, като 100 е най-силната позиция. Докладът е изготвен за периода от средата до края на миналата година, пише в. "Дневник".

Спадът на пазара на офиси в Лондон се усеща най-осезаемо, показват данните на агенцията. От 53-ата позиция през първата половина на годината в момента градът е на 20-ото място в класацията на "Муудис". По този начин попада в графата на "застрашените пазари", в които са всички градове от 33-та позиция надолу. Също така за първи път на пазара има излишък, като съотношението между предлагане и търсене е с отрицателен знак - минус 0.8%. Година по-рано на пазара имаше дефицит от 2.8 на сто.

Същевременно очакванията са през следващите месеци и години на пазара да бъдат пуснати нови офиси, като само за тази година са планирани близо 700 хил. кв.м площи.

Докато пазарът в Лондон дава на червено, в останалата част на Европа ситуацията е по-стабилна, показва докладът. Общата оценка за континенталния европейски пазар е 65-ото място.

Подобрение има в Берлин - от 65-ото на 68-омо място; Хамбург - от 65-ото на 70-ото място. Градовете с най-добро представяне на пазара на офиси е Барселона, който само за половин година се изкачва от 30-ата на 46-ата позиция.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии