Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Офис сгради 2010: Офис сгради Лендмарк, град Варна

 

 

Офис сгради Лендмарк
 

 

инвеститор:
Лендмарк България Парк ЕООД

 

архитект:
ПроинПлюс АД - арх.Инга Данчева, арх.Даниел Вълканов, в съавторство с Дизарх ООД, гр. Варна

 

изпълнител:
Албена 2000 - Строителство и инженеринг ЕООД

 

конструктор:
Таню Димитров и Партньори АД - инж.Таню Димитров

 

адрес:
гр.Варна

        

 

Офис сградата е ситуирана в гр. Варна между бул. “Сливница” и ул. “Опълченска”.
Разгънатата застроена площ на сградата е 10458кв.м

 

Сградата се развива на шест надземни нива, като последните три са терасовидни и два сутерена. Главният вход към офисната част на сградата е от ул. “Опълченска”, подчертан с ограждащ архитектурен елемент от камък.

 

На партерният етаж са проектирани 2 магазина, като входът на всеки един от тях е от бул. “Сливница”. По-големият магазин е представен от гръцката верига Public и заема по-голямата част от партера, както и част от първи офисен етаж .

 

Сградата предлага на своите наематели гъвкави решения при оформянето на офис площите, включително и възможност за отворено пространсво с централно за етажа разположение на санитарния възел и сървърно помещение. Тя разполага с три асансьора, централно стълбище, както и още едно аварийно стълбище , в случай на пожар.

 

Сградата е оборудвана с модерна климатична система и детектори за пожар на всеки етаж.

 

Сградата е архитектурен паметник. Уникалната архитектура на сградата бе запазена и внимателно реконструирана и адаптирана за съвременна офис сграда.
Извършена е пълна възстановка на двете фасади по бул. “Сливница” и по ул. “Опълченска”, оформящи ъгъла от двете страни.

 

Възстановяват се обрамчвания на прозорците, корнизите, пиластрите, тухлената облицовка, като промяната се наблюдава в обединяването на прозорците по два, и появата на стъклени витрини на партерния етаж. Горните два терасовидни етажа се подчертават вертикално с елементи, облицовани с тъмносива керамика. Осите на прозорците от реставрираните фасади се запазват в тези етажи. Новата част на сградата е решена чрез същото вертикално членение на тъмносивата облицовка и стъкло.

 

Използваните материали са : естествен камък, декоративна облицовъчна тухла по реставрираните фасади и структурна окачена фасада, алуминиеви жалузи, окачена вентилируема керамична фасада, алуминиеви шапки и алуминиева дограма по новата част на сградата.

 

Сградата участва в заключителното издание на проекта Изчезващите къщи / Хубавите къщи, в подкрепа на национална кампания Наследство в риск на Съюза на архитектите в България през август 2010 г. включващо и изложба на 25-то юбилейно издание на престижния фестивал на изкуствата Аполония.

 

Дългосрочният проект Изчезващите къщи/Хубавите къщи търси съвременната българска визия в контекста на традицията и приемствеността, съотнесени към актуалните архитектурни тенденции, концепции и технологии.

 

Офис сградата Лендмарк е представена на изложбата като пример за съвременна адаптация със смяна на функцията.

 

 

 

 

 

 

 


 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии