Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Обемът на ипотечните кредити в ОАЕ се върна на нива от преди кризата


Ипотечното кредитиране в Обединените Арабски Емирства се увеличи и достигна нивата си от преди кризата. Този сериозен ръст бе наблюдаван както през април, така и през месец май, тенденция бе констатирана от анализаторите на HC Securities.

 

През април, обемът на ипотечните кредити в ОАЕ достигна един милиард дирхама (272,2 милиона щатски долара). През май ипотечните кредити са на стойност 900 милиона дирхама (245 милиона щатски долара). През април делът на ипотечните заеми представляваше 37% от всички заеми в страната, а през май 30%. За сравнение, през 2009 година, ипотечните кредити са представлявали само 17% от общия обем на кредитите в страната.
 

 

Експерти твърдят, че този скок на ипотечните кредити, се дължи най-вече на дейността на чуждестранните банки, тъй като местните финансови институции продължават да изпитват затруднения с ликвидността и да се придържат към по консервативен подход в кредитната си дейност.
 

 

В същото време, анализаторите твърдят, че лихвите по ипотечните кредити продължават да бъдат високи (около 7,5%). Според тях, това може да доведе до увеличаване на цените на наемите, тъй като много обекти се купуват чрез ипотека, а след това се отдават под наем.
 

 

Наблюдава се оживление и при строителството на нови обекти. Много от тях, които бяха започнати преди кризата бяха замразени, но сега отново са в активен строеж и се очаква да бъдат завършени през 2010 и 2011 години.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии