Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Не колиби, а големи и отлични къщи от слама или сено
Историята на строителството на жилища от правоъгълни блокове пресовано сено или слама, започва през миналия век с изобретяването на механичните "тюкователи". Сега тази технология се разпространява и в Таджикистан, предаде видеопорталът Стан TV.

 

Първите екологични къщи от бали слама се строят в село Чоряккорон, на няколко километра от столицана Душанбе. Тюките в стените се закрепват посредством дървени стойки, приличащи на дървени стълби. Във всяка сламена къща ще работи по един слънчев колектор за затопляне на водата. За осветление ще бъдат монтирани слънчеви фотопанели. Подовете са изолирани с експандирана глина. Тези къщи ще могат да се купуват за около 20 хиляди долара.

 

За да подготвят местните майстори са поканени специалисти от Беларус. Решено е, когато бъде завършена първата демонстрационна къща, тя да бъде предоставена за медицински пункт.  Ако някои от селяните се заинтересуват от технологията, то природозащитната организация "Малката земя" е готова да покрие част от разходите за строителство на такъв тип жилище. Но засега местните селяни, само се заглеждат по строящите се в селото им екологични обекти.

 

Фотогалерия. Снимки: Стан TV.

 

 

 

 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии