Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Културни и религиозни сгради 2010: Хан Хаджи Николи, град Велико Търново

 

 

инвеститор:
БУЛ БЕК ООД / Любомир Христов Марков

 

архитект:
ВизАрхНГ ЕООД - арх. Николай Георгиев

 

изпълнител:
Димитър Колев Димитров ЕООД

 

конструктор:
инж. Евгени Тотев

 

адрес:
Велико Търново, 5000, ул. Стефан Стамболов 4

              

 

Хан Хаджи Николи се намира в сърцето на гр. Велико Търново. Той е ценен образец на монументалната обществена архитектура от късния период наВъзраждането. Обявен е за народна старина и архитектурен паметник на културата от национално значение. Ханът е емблематичен и сантиментално обвързан с историята и жителите на старата столица.

 

Хан Хаджи Николи е построен през 1858–1862 година от гениалния самороден строителен талант Никола Фичев за богатия търговец Хаджи Никола Минчев. Значим е и поради факта, че е единственият оцелял през годините хан от всички 70 хана, построени в града.

 

Сградатае част от плътен градски силует, разположена на стръмен и с малка дълбочина терен. Обемно пространствената структура е решена със стъпаловидно оформени обеми, ажурно третирани фасади, характерни архитектурни мотиви с конкавни профили на корнизите, парапетите и каменния им цокъл, елиптична линия на сводовете и арките.Тесен надлъжен двор се огражда от три страни:

 

- от североизток – двуетажно крило с приземие;

- от югоизток – едноетажно крило с приземие;

-от югозапад – приземно ниво с магазини към улицата и проход към двора.

 

Плановата схема се състои от самостоятелни помещения по етажите, които през годините са били складове за стока и работилници. На първо ниво към улицата има дюкяни, които се ползват по предназначение и до днес.

 

Конструкцията е масивен градеж от тухли, естествен камък и желязо. Стените са носещи, изградени от ломен и грубо обработен камък, а подовете - от масивни плоски тухлени засводявания. При колонарните коридори хоризонталните сили се поемат от обтегачи с квадратно сечение.

 

До сега ханът е претърпял няколко промени. През 1929 г. се засяга югозападното крило, за да се прокара улица с габарит по плана от 1907 г. и построи старата поща. Демонтираните каменни колони са били апликирани към стената на магазините. Изграден бил каменен надзид с елиптични слепи арки и дървена стряха, а магазините били приспособени за гаражи. В някои от помещенията сводовете са били закрити, а на подовете било поставено дюшеме предвид използването им за бекярски жилища.

 

Понастоящем комплексът е в оригиналния си вид. През 1967-69 година е направена частична реставрация от архитект Стефан Пенков. До 1987 година Ханът е отворен за посетители като етнографски музей, след което е предоставен на национален музей на архитектурата, а дюкяните на АЕК„Самоводска чаршия”.

 

През 1992 г. е реституиран и предаден на наследниците на Хаджи Никола. Повече от десет години е затворен за посетители и потънал в разруха.

 

През 2005 г. „Бул Бек” ООД купува Хана и, по желание на новия собственик започва реставрацията и съвременната му адаптация.

 

Преди възстановяването в основната сграда липсват части от мазилките, има критични пукнатини по сводовете и дупки в стените, липсват олуци и водосточни тръби, каменните колони са ерозирали и някои имат конструктивни пукнатини, по корнизите и каменната настилка има ерозия, дворът е изоставен. Комплексът е силно наводнен откъм северната страна, изградена върху скала. Покривът е негоден.

 

Понастоящем „Хан Хаджи Николи”, след дълга реставрация придобива нова функция – луксозен ресторант с четири различно декорирани зали, кафене, винарна, градина, галерия за изобразително изкуство, изложбени зали.

 

Автентичната фасада и обем са запазени. Създадени са обслужващи помещения и кухня в съседна сграда, като е изграден пробив в общата стена. В същата сграда е разположена инсталация за отопление, вентилация и климатизация. Пподменена е изцяло покривната конструкция. като за припокриване са използвани автентични старобългарски керемиди. Колоните са консервирани, арките - конструктивно укрепени.

 

В интериора са използвани естествени материали – дъбов паркет, италианска подова керамика, дървена дограма, врати и мебели от масивно дърво.

 

Днес уникалният Хан Хаджи Николи се радва на нов живот с автентичност и съвременен комфорт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии