Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

КОГА ЩЕ СЕ СЛУЧИТайминга – определяне на времето, когато нещо ще се случи е често най важно за вземане на решения във всички области на живота. Особено важно е това в случаите, когато трябва да се вземат решения за влагане на парите на инвеститорите.
Тези, които се занимават с кроткосрочни операции – брокерите и дилърите, играещи на борсата, използуват средствата на техническия анализ. Те са въоръжени с мощни компютри и специално разработени програми, с помощта на които се опитват да отгатнат посоката на движението на пазара в краткосрочен аспект и да спечелят малък процент или даже части от процента, които при големи обеми се превръщат в значителни суми.

Човешката изобретателност и алчност са безгранични и доведоха до създаването на дериватите – сложни, взаимносвързани контракти, чиято цел е разпределяне на риска с цел минимизирането му. По различни данни се предполага, че дериватите надхвърлят 300 трилиона долара. Това е умопомрачителна сума, която малко хора могат да си представят. Един трилион е равен на 1000 х 1000 х 1000 х 1000 - 1 милион милиона. Президентът Рейган е дал пример с това, че 1 000 000 долара представляват пачка от 1000 доларови банкноти с височина 4 инча ( около 10 см ). Един трилион ще бъде „пачка” с височина около 100 километра.
Дериватите са продукт на банките, които ще бъдат първите жертви на евентуална финансова криза. В броя си от 07.11.2007 г. влиятелният вестник „Индипендънт” отпечата статия със заглавие „Пазарите се страхуват, че банките имат 1 трилиона токсични дългове”. Всички помним началото на сегашните меко казано „проблеми” на банките, започнали със срутването на английската ипотекарна банка „Северна скала”. Световна банкова и финансова криза може да започне всеки момент, въпросът е кога това ще стане.

Събитията, които могат да я предизвикат са много:

  • Китай обяви, че започва да диверсифицира валутните си запаси, които са над 1 трилиона щатски долара. Китайското правителство възнамерява да продаде американски ДЦК на стойност около 400 милиарда долара.
  • Няколко арабски страни обявиха , че прекъсват фиксираното сотношение на валутите си спрямо щатския долар.
  • Цената на нефта приближава психологичното ниво от 100 долара за барел. На времето се смяташе, че такава цена ще предизвика колапс на световната икономика, но ако се вземе пред вид инфлацията на парите, може да се предположи, че светът ще оцелее и при цени над 100 щат.долара за барел.

Всяко от горните събития или някое друго, незабележимо сега, може да предизвика колапс на световните финанси. Тенденцията е ясна, въпросът е кога това ще стане. Друг въпрос, отговорът на който е на пръв поглед ясен е състоянието на американската икономика. Може ли една велика империя, каквато Америка несъмнено е, да продължи да съществува, вземайки пари назаем? Дефицитът по текущата сметка на САЩ е около 800 милиарда долара на година и за да продължи американската икономика да функционира е необходимо всеки ден в нея да влизат 2.3 милиарда долара от други страни.Историята помни, че колапса на Римската империя, която също е „вземала” пари назаем като е намалявала непрекъснато сребърното съдържание на монетите (златните монети изчезват от обръщение), е продължил няколко века. Кога ще колабира американската финансова система? Дали това ще стане през 2008 година, когато започват да се пенсионират „бейби бумърите” – родените веднага след края на Втората световна война? Дълговете на американското правителство възлизат на над 60 трилиона долара. Тези дългове могат да бъдат платени само с обезценени долари и е очевидно, че правителството е тръгнало по този път. На долната графика е показан индекса на долара през последните две години.chart

Голямата дистанция между средните пълзящи (синята и червената линии) е индикация, че се очаква рали – повишаване на курса на долара в рамките на понижаващ се пазар. Това може да се използува от тези, които искат да се отърват от доларите си. Ние съветваме другите да не се блазнят от възможността да направят пари, защото шансовете да отгатнат правилно тайминга са малки. Когато нещо, което е фундаментално слабо е свръх продадено какъвто е случаят с долара сега, е по добре да бъде оставено да се коригира само.

 

Нека не забравяме и факта, че американският долар е все още основната световна резервна валута , която съставлява около 60% от валутните резерви на централните банки по света.

 

Да се определи времето, когато американският долар ще се срути е трудно и поради факта, че правителствата по света не се различават от американското и паричната маса в различните региони расте с не по малка скорост, отколкото тази на долара както се вижда от долната графика.

 

Увеличената парична маса предизвиква ръст на инфлацията, която се проявява след известно време, обикновено в рамките на около една година.chart

Освен икономическите аргументи в полза на долара, трябва да се има пред вид и факта, че това е валутата на световната империя, каквато САЩ е без всякакво съмнение. Евентуално нападение на Израел или САЩ върху Иран наред с изпълнението на чисто геополитическите цели ще доведе до намаляване на доставките на нефт за Китай и Индия, повишаване на цените на нефта и търсенето на долари за покупката му и като цяло ще стабилизира положението на щатския долар за известно време. Това ни дава основание да сме уверени, че военни действия срещу Иран ще има преди края на мандата на президента Буш. Кога точно, можем само да предполагаме.

 

България не е изолиран остров и въпреки твърденията на местните икономисти, че всичко е наред главно поради борда, че икономиката расте и че левът не е надценен, положението не е никак розово.

 

Бордът „върза” лева към еврото преди 10 години, като натрупаната инфлация в България, сравнена с натрупаната инфлация в еврозоната е значително по голяма. През 2007 година инфлацията ще бъде около 12 % дори според ортодоксалните анализатори, които обикновено боравят със занижени стойности. Информираното предположение е, че ако се вземе разликата в натрупаната инфлация пред вид, както и други фактори, сегашният курс на еврото без борд би трябвало да бъде около 4 лева за евро. Главната причина за това е, че въпреки борда, БНБ не може да контролира „създаването” на пари от банките и другите кредитни институции. Трябва да се помни, че борда е само инструмент за постигане на финасова стабилност, но крайната цел на въвеждането на валутен борд е работеща пазарна икономика, каквато в България определено няма.

 

Аргументи за такова твърдение са огромната вътрешнофирмена задлъжнялост, огромният дефицит по текущата сметка и огромния търговски дефицит. Дефицитът по текущата сметка през 2007 г. ще достигне 12% от БВП по данни на пресата. Правителството и придворните му икономисти обясняват, че той се дължи на големите чужди инвестиции в българската икономика. По данни, цитирани в броя на в.”Монитор” от 09.11.2007 г. тези инвестиции са в имоти – 35%, във финансово посредничество – 20% , в производство – 25% и други – 20%.

 

Инвестициите в имоти нямат производствен или капиталов характер защото имотите са преди всичко стока за потребление и само малка част от тях са за производствени цели. Парите вложени в търговия с акиции на борсата са „горещи”, „плашливи” и много мобилни. Те могат да напуснат страната в много кратки срокове, предизвиквайки хаос, който ще засегне не само борсата но и икономиката като цяло.

 

Всичко това ни кара да смятаме, че на българската икономика и на хората в България предстоят трудни дни.

 

Междувременно през последните дни златото премина психологическата граница от 800 щат. долара за унция и някои хора от средите на така наречените gold bugs (златни буболечки) започват да се питат дали това не е края на повишаващият се пазар. Краткият отговор е – НЕ.

 

Някои от основанията за тази категоричност са дадени по долу:

  1. За златото започва да се говори, но все още тълпата не е започнала да купува. От друга страна при цена над 800 щатски долара за унция златото е недостъпно за повечето хора.
  2. Задаването на самия въпрос показва, че някои „златни буболечки” очакват корекция и изчакват за да започнат да купуват отново, което означава, че търсенето не е изчерпано.
  3. Това е повишаващ се пазар (bull market) и корекции са неизбежни.

В тази връзка си позволяваме да отбележим, че дебненето за корекции е успешно и печелившо много рядко. Така че съвета ни към обикновените инвеститори е: Ако вече сте яхнали бика, се наслаждавайте на ездата, ако още не сте – направете го, все още не е късно.
Според повечето анализатори и според нас, ако златото премине и се задържи над нивото 850 щат.долара за унция, което е максимума, достигнат през 1980, могат да се очакват поне 2 пъти по високи цени. Тогава техническият анализ ще бъде излишен, защото психологията на тълпата ще излезе на преден план.

Източник: Истински Пари

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии