Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Китайските мъже не могат да се оженят без жилищна зестра
В Китай се формира нова социална класа. Тя не се определя като "средна" или "низша", или като "буржоазия". Наричат тази нова социална група "разочарованите бакалаври".

 

Но за какво става дума? Цените на жилищата в големите градове в цялата страна, през последните години скочиха повече от два пъти. В момента, цената на един апартамент от 93 квадратни метра, намиращ се в типичен столичен район, състоящ се от две спални и баня с тоалетна, е около 274 хиляди долара. Тази цена е 22 пъти по-висока от средния годишен доход на обикновените жители на Пекин, пише "Лос Анжелис таймс".
 

 

За разлика от САЩ, а и от много други страни, където покупката на жилище става актуална след като мъжете и жените сключат брак, наличието на жилищна собственост се превръща в главна предпоставка за сключване на брак в Китай. Експертите в тази страна подклаждат огъня като казват, че ако един мъж има апартамент, това е мярка за неговия успех, това означава, че той е способен да се справя с променливото финансово положение и е "узрял" за семеен живот.
 

 

Според Чен Сяомин, директор на Центъра за изследване на жените в Шанхайския университет за политически науки и право, "бракът става все по-материалистичен". Насажда се мнението, че без значение колко е самоуверена дадена жена-тя ще загуби, ако приятелят или съпругът няма собствен, тоест "техен" дом.
 

 

Китайските сайтове за запознанства са пълни с обяви, на които пише примерно следното: "Аз съм на 25 години, искам да се запозная с млад мъж с апартамент и кола....Апартаментът не трябва да е построен отпреди 2000 година, а колата не трябва да е миниван."
 

 

Преди материалистичните въпроси не са играели толкова важна роля в отношенията между половете в Китай. Повечето китайци са били бедни, а собствеността е била контролирана и разпределяна от държавата. Браковете обикновено са сключвани с предварителна уговорка, а семейството на булката по традиция е събирало зестра. За зестра е можело да се даде пари, спално бельо, а дори и шевна машина.
 

 

Но икономическите реформи и масовата урбанизация, които се появявиха в страната през последните 30 години, обърнаха всичко с "главата надолу". През 1998 година, правителството на Китай предостави възможност на граждани да купуват жилища и започнаха да се предоставят субсидии за тези цели. Възможността за придобиване на собственост, довели до образуването на жилищната индустрия.
 

 

Според изследване, проведено от китайския портал Sohu.com, 73% от анкетираните мъже заявяват, че техните собствени домове са предпоставката за сключване на брак. Почти същия процент от анкетираните са срещали трудности при покупката на апартамент.
 

 

И така, в Китай вече има жени с нов стереотип: Наричат ги-Bai Jin Nu (Бай Джин Ну) или казано на български "изнудвачки".
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии