Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Китайска бизнес дама осъдена на смърт заради измама с имоти

В Китай наскоро бе обявена смъртна присъда за 31 - годишната бизнес дама У Ин, която е президент на компанията за недвижими имоти Bense Group. Присъдата накара голяма част от китайското население да се обедини в нейната защита, а онлайн потребители  заляха Интернет с призиви за нейното помилване.

У Ин, която е сред най-богатите жени в Китай, бе задържана през 2007 година по обвинение в неправомерни събиране на огромният капитал от 770 млн. юана (122 млн. долара), натрупан с инвестициите на 11 души в годините 2005 - 2007 година.
През 2009 година Ун получава и най-тежката възможна присъда, а именно смърт. Нейният случай бързо стана обществено достояние и предизвика недоволството и недоумението на стотици хиляди китайски граждани. Доста афектирани са и представителите на богатите предприемачи, по чиито думи с тази присъда се отива твърде далеч. От своя страна пък Пекин се опитва да въведе някакъв ред при непрекъснато повишаващо се икономическо разделение на народа. Обвинителите на У Ин настояват, че тя си е присвоила около 380 млн. юана, убеждавайки инвеститорите, че ще имат големи печалби,  а в същото време е имала намерение да купува с тях скъпи имоти и стоки, които след това да продаде за повече пари.
Разбира се, У Ин е обжалвала получената присъда, а от най-висшият съдебен орган в Китай са заявили, че ще обърнат голямо влияние на нейния казус и ще се отнесат с необходимото внимание към ситуацията, в която се намира бизнес дамата. Засега не се знае кога точно ще излезе финалната присъда.
Случаят с У Ин има много общо с политиката на китайското правителство, чиито опити са насочени към регулиране и контрол върху пазара на имоти, като се намали ръстът на цените и се  въведат някакви норми.Но засега опитите на правителството не постигат желаните резултати. Цените на имотите имат съвсем леко понижение в едни от най-важните градове в Китай, но продължават да бъдат на много по-високи нива, отколкото са били преди 10 години.
Известни имена от имотния бизнес в Китай също застанаха в защита на обвиняемата Ин. Нейният адвокат, 85 - годишният Джан Сънджъ, настоява, че ако беше измамила инвеститорите, щеше или да избяга или да изхарчи до стотинка дадените й пари. Показателен е фактът, че тя е вложила средства, които са събрани от нейни близки, а не от публични инвеститори.
Повече от 500 млн. онлайн потребители имат ограничена свобода на словото. Именно поради тази причина микроблоговете стават нещо като сборен пункт за тези, които се обявяват  в защита на жертвите на правосъдието. Много блогъри публикуват различни постове и послания, като апелират за помилването на У Ин и изказват несъгласието си с решението на съда.
Законите в Китай са изключително строги. Преди години беше отменено смъртното наказание за 13 вида икономически престъпления. Интересен е фактът, че през 2011 година смъртните присъди са били наполовина по-малко в сравнение с 2005 г., когато са преведени общо 8 хил. екзекуции. Поне такива цифри сочи изследване на организацията Dui Hua Foundation, но точни данни няма, тъй като те се считат за държавна тайна.
Според обвинението, китайската бизнес дама е изхарчила пари за покупката на повече от 40 автомобила и скъпи бижута на обща стойност 140 млн. юана. След като държавата й присвои цялото имущество  на търг бяха продадени 30 от колите й, но бяха спечели скромните 3.9 млн. юана.
У Ин се ражда през 1981 година в бедно фермерско семейство. Тя прекарва своето детство в град Дунян, Източен Китай. Когато завършва средното си образование, тя се записва да учи счетоводство, но изкарва година и половина и след това прекъсва висшето си образование, за да започне да работи в салона за красота на леля й. Няколко години по-късно У успява да започне свои бизнес и отваря също салон за красота, а по-късно поставя началото на компания за автомобили под наем. Bense Group е основана през 2005 година и много бързо става една от водещите фирми за недвижими имоти в Китай.
Скоростното  превръщане на Ин в милионерка привлича като магнит интереса на местните медии и това стана повод много от хората да си зададат въпроса как е успяла да натрупа такова огромно състояние. През 2005 г., когато е само на 25 години, се нарежда сред най-богатите жени в Китай, с общо състояние от 3.6 млрд. юана.
Нейният баща коментира, че щерка му има възможност да си оправи дълговете, след като продаде своите имоти, с които се е сдобила през 2006 г., а те са на стойност 160 млн. юана. 
Извършилите на тежки финансови измами в Китай ги очаква смъртна присъда. Такава е суровата действителност в тази далечна страна.

Снимката е от сайта на първи канал на Руската, държавна телевизия

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии