Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Канадският пазар на жилища: скритата заплаха за банките?!Ипотечните активи, поддържани от канадските банки по време на кризата, сега могат да се превърнат в „камък около шията им”. Проблемът се крие в ръста на цените на жилищата, като същевременно се увеличават ипотечните дългове към банките.

 

Тези опасения, бяха изразени в наскоро публикувано проучване на канадския Център за алтернативни политики. Според автора на доклада, Дейвид Макдоналд, в страната се наблюдава формирането на "жилищен балон" и то за първи път от 30 години. Най-голямата заплаха идва от пазара на недвижими имоти в големите градове - Торонто, Ванкувър, Калгари.

 

По-рано, от Международната организация за икономическо сътрудничество и развитие заявиха, че раздутите дългове на канадските собственици на жилища, са заплаха за икономиката.

 

Според официалните статистически данни, общата стойност на дължимите ипотечни кредити е около един трилион канадски долара (965 милиарда щатски долара / малко над 760 милиарда евро). Половината от тази сума се води към балансите на търговските банки, а друга една трета е инвестирана в ипотечни ценни книжа. Според оценките на Канадската асоциация на акредитираните ипотечни специалисти, 357 000 кредитополучатели, имат проблеми с плащанията си по кредитите, съобщава Canada.com.

 

Но не всичко изглежда така мрачно.  От една страна, пазара на жилища в Канада, досега показва доста голяма стабилност, а темповете на растеж на цените не са така заплашителни. През второто тримесечие на годината, стойността на имотите се е увеличила с  0,7%, спрямо предишното тримесечие и с 2,9% в сравнение със същото тримесечието на миналата година. Освен това, най-рисковите ипотечни активи са застраховани от Държавната ипотечна и жилищна коорпорация на Канада.

 

Все пак, потенциална опасност от „прегряване” на пазара все още съществува, казват експертите, и правителството трябва да вземе мерки за неговото предотвратяване. 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии