Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Историята на запалките


Запалките са навсякъде около нас, те са неразделна част от нашия бит и от нашите домове. Те са се превърнали в пръв наш приятел, когато имаме нужда от огън. Много красиви и масивни запалки, освен, че ни служат за огън но са част от интериора на хола или трапезарията, офиса или домашната механа. Независимо от присъствието им навсякъде около нас, рядко се замисляме за техният произход, за техните създатели, изобщо за тяхната история. Оказа се, че запалките, които ползваме днес не са паднали от небето, а са плод на многовековен труд на различни поколения изобретатели.

 

Какво представлява запалката? Запалка е компактно устройство за многократно получаване на огън, принципа на действие на който, първоначално се е основавал на базата на снопчета искри, получавани при удара, или по-точно при дялкането на  кремък в определен вид камък. При модерните запалки, огънят се получава вследствие на искри предизвикани при търканията на определени сплави, електрически възпламенена  разкалена тел или от освободен електрически заряд. Горивата са: висококачествен бензин, който се изпарява след преминаване през капилярите или редуцирани горими газове (например бутан). Резервоарите за течно гориво, възпламеняващите, регулиращите и други структурни елементи на запалките са монтирани в различни художествено оформени корпуси.

 

Това определение за запалките е кратко, ясно и някак си безпристрастно. Разбира се има място за емоции, допълнения и забележки. Без съмнение, запалката пали бързо и лесно, но в днешно време тя е и аксесоар, който създава стил, и придава ярък нюанс на отделните личности. А да не говорим колко възторг предизвикват тези „художествено украсени корпуси” в душите на настоящите колекционери и ценители!

 

Но да започваме с историята. Оказва се, че  "прабабите" на съвременната запалки, са начертани още от Леонардо да Винчи. Вярно е, че неговата запалка е доста страшна на вид машина, със сплетени вериги, колела, кремъци и пружини. Изящният вид е бил все още твърде далеч във времето. А първата съвременна и по-лека запалка, при това настолна е била изобретена и произведена в началото на XIX век  от немският химик Йохан Волфганг  Дьоберайнер. Той открива и използва при създаването на запалката каталитичните свойства на  ситно раздробената платина. Като запалим материал служи водороден газ, което, всъщност, е най-уязвимата част на изобретението, тъй като при смесване на водород и кислород обикновено се получава взрив с изключителна сила. Само половин век по-късно, се появяват по-безопасни запалителни механизми. Използват се фитили, напоени с гориво, които се запалват от искри, получени при взаимодействието (търкането) между назъбено метално колело и кремък. По това време, пушенето излиза на мода, ето защо на богатите слоеве на обществото, запалките започват да правят впечатление, както като достижение на техническата мисъл, така и като скъпа модна вещ.  Компанията Cartier през 1867 г., първа патентова новото изобретение и започва да произвежда тези продукти от злато и сребро. През 1903 г., австрийският  химик Карл Ауер  фон Велсбах, след многобройни опити успява да определи оптималния състав на сплавта, от която все още се правят камъчетата за запалки: желязо с церий. Именно след това подобрение, размера на запалките намалява, стават много по-безопасни и придобиват почти съвременен вид.

 

Съществува една легенда за това как запалката е била пригодена за запалване с едно движение на ръката.  Двама английски инженери, Чарлз Фредерик Уайз  и Уили Гринвуд се занимават в началото на ХХ век с подобряване на дизайна на запалките. Една от идеите довела до създаването на нов вид бензинови запалки, на които оста на колелото за възпламеняване е разположено хоризонтално, а не вертикално, както преди. Тази тънкост в устройството дава възможност да бъде  запалена цигара с една ръка. Легендарното при тази новост е, че един от изобретателите (историята не пази данни кои са тези двама души), искал да запали цигара с една ръка, тъй като загубил другата по време на Първата световна война. Очевидно невъзможността сам да си запали огънче, е една от причините, накарала инженера да прояви своята изобретателност. Но дали това е истина, не е известно. Истина е, че след като патентовали изобретението си, Уайз и Гринвуд, предложили тези запалки на компанията Alfred Dunhill. Полезен за тази компания се оказал факта, че нейния офис се намирал през улица от работното студио на изобретателите. Самият Алфред  Дънхил, като ръководител на фирмата смятал, че  "дори и малките идеи могат да донесат състояние”. Той реагирал много положително на предложението. И до ден днешен от 1926 г., продаваните от Dunhill запалки, са пример за дизайнерска мисъл и талант.Много от тях са станали най-добрите световни образци: запалка-часовник, запалка-аквариум, запалка под формата на топка за голф и т.н.

 

От началото на 30-те години дизайна на запалките продължава да се променя, но не и по същество. Вместо две колела, за създаването на пламък,  започва да се използва едно, а  запалителния механизъм е изцяло покрит и на свой ред е свързан с резервоара за гориво. По този начин, натискането на клапана повдига капака на фитила, и привежда в действие  механизма, който произвежда искри от неподвижния кремък.

 

По-късно през 1947 г., в Париж се появява и първата газова запалка, при която специална клапа заменя фитила. Ако погледнем назад, ще забележим, че промяната в дизайна е свързана най-вече с опростяването на механизма на запалване и използването в производството на съвременни материали и научните постижения. Така през 70 години се появяват запалките с електронна пиезо система. В работата на тази система се използва ефекта на потенциалната електрическа разлика в краищата на пиезокристала при механична компресия. Токът се изпраща от два електрода, между които прескача искра. Почти подобно е системата за запалване на запалки с електронни батериии – искрата прехвърча след  създаване на електрически контакт с натискането на един бутон.

 

През 1986 г. компанията Saroma  създаде първата в света газова турбозапалка с  противовятърна система за защита на пламъка.

 

В заключение, назоваваме имената на най-известните компании-производители, които имат най-значим принос за развитието на технологиите и дизайна на запалките:

 

Zippo - основател Джордж Блейсдел. Започва с това, че получава изключителна лицензия за внос на австрийски запалки в САЩ. От първата партида не успява да продаде нито една, и разбира, че е нужно усъвършенстване, за да могат запалките да се продават и да бъдат търсени. В резултат на това той създаде свой собствен модел, наистина легендарните, ветрозащитени  „Zippo”. От тогава мотото на компанията е - безкрайна гаранция за качество при всякакви метеорологични условия. Между другото, именно запалки Zippo, заедно с каубои и коне, бяха използвани от компанията Philip Morris, по време на мащабната си рекламна кампания на цигарите Marlboro. Някои естети критикуват компания в неизменността на тяхната проста "груба" форма, но, всъщност, именно това е искал и самия Блейсдел. По запалките Zippo, както по картините в музея, може да се проследи историята на Северна и Южна Америка - нейните военни, спортни и дори научни постижения. Дизайнерите на компанията незабавно откликнаха на някои от събитията, и ги отразяват в гравюри, рисунки по емайла, а и като надписи по корпуса. Това разнообразие и доста разумните цени (дори и старите образци)ги прави много атрактивни за колекционерите на  запалки. И още нещо: Zippo произвежда само бензинови запалки.

 

Вече беше спомената компанията „Алфред Дънхил”. Признат като "крал" на фините аксесоари за любителите на тютюна в Обединеното кралство и в целия свят. През 1923 г. се появяват първите запалки  Alfred Dunhill, на които по-късно бе дадено името Unigue.  Първите модели са наистина уникални - по правило те са имали позлатени или посребрени тела и са украсени с крокодилска или щраусова кожа. По времето, когато Уайз и Гренвуд им предлагат изобретението си, компанията вече е  доста добре позната, а по-нататък буквално „бетонира” репутацията си на компания с изящно художествено и дизайнерско оформление на запалките.

 

Saroma - японска компания, която започна да функционира през 1940 г., но произвежда запалки след осем години. Към днешна дата, това е една добре позната и известно марка, която продава в 73 страни по света. Компанията твърдо следва принципа на съчетаване на древните традиции с новите технологии в производството на запалки за цигари.Затова  не е чудно, че японската Saroma внимателно и последователно, стъпка по стъпка, разширява обхвата си.  Фирмата произвежда както бензинови, така и запалки с природен газ, със силициева система за запалване, с пиезокристал,  дори и запалки с електронни батерии. През 1986 г., Saroma първа в света започва да произвежда турбо запалки, пламъкът на които не може да бъде загасен от никакъв вятър. Интересът на японците да използват най-новите технологии в производството на запалки не е пресъхнал. Най-новото  постижения на компанията  е така нареченият "двоен пламък". Едната дюза на запалките може да произвеждат два вида огън: не гаснещ на вятър и обичайния. Най-интересното при  тези запалки е, че самият механизъм решава какъв пламък и при какви условия трябва да гори.
 

 

Diplomat – Швейцарска компания, основана през 1956 година. Тази компания се отличава с високото качество и безупречната работа на механизмите (също като швейцарските часовници). Освен това, дизайнът на запалките е перфектен и се отличава с изисканост.  Фирмата произвежда и много изящни подаръчни комплекти, например запалка и писалка, както е и други аксесоари нужни на всеки човек, който се грижи за имиджа си.

 

Dupont - известна френска компания, която произвежда не само запалки, но и пълния комплект аксесоари за деловия човек. Запалките са елегантни, с високо качество и изискан дизайн. Като правило, те имат позлатен или посребрен корпус, украсени  са с кожа или са гравирани.

 

Друг японски производител на запалки Amatti започна да функционира през 1972 г., и вече заема видно място в почти всички ценови сегменти.

 

Swedish Match –Освен другите си производства, през 80-те години, шведската компания стана и един от световните лидери по производство на запалки, особено след като придоби британската компания Wilkinson Sword. Тяхната запазена марка Cricket бързо спечели популярност в сегмента на евтините запалки.

 

Широко известни по целия свят са компании като Colibri, Saffo, Ronson, Thorens и La Nationale. Нужно е да се отдаде и дължимото внимание на компаниите, които работят в по ниския ценови диапазон, например производството на газови запалки за еднократна употреба: Swedish Match (марката Sricket), VIC, Amatti. Продуктите на тези дружества са насочени към най-масовия пазар, известен в много страни и се радва на голяма популярност.

 

Подготвил: Петко Литов

 

Ако искате да си направите или да направите оригинален подарък на ваш близък и любим човек, разгледайте многобройните видове запалки предложени в сайта - tangram.bg. Ако вече си харесахте някоя запалка за подарък, просто пишете на; litov@tangram.bg или на litov@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии