Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Цените на луксозните жилища в Лондон започват да падат след 15 месеца на растеж

Индексът на цените на луксозните жилища в Лондон започва да пада след 15 месеца на непрестанен разтеж, съобщават в месечния си доклад от компанията Knight Frank.

 

Основни заключения:

 

- Цените на луксозните жилища в Лондон са паднали през юли до 0,5%, спрямо първия месечен спад от март 2009 г.


- Независимо от промените настъпили през този месец, цените все още са над минималната си стойност, фиксирана през  март миналата година, на 23,4%.


- Но въпреки това, цените вече са с 6,1%  под пика си през март 2008 г. 


- Намалените цени се отнасят за всички части на столицата на Великобритания, с изключение на Mayfair, където има повишение от 0,2%.


- Основният проблем с който се сблъскват лондонските търговци, са завишените цени на недвижимите имоти , които вече са изложени на пазара. Това означава, че в някои случаи  исканата цена ще бъде с 5-10% по-висока от очакванията на купувачите.

 

Експертите на Knight Frank, коментират ситуацията така:

 

Спадът на пазара в Лондон се очакваше в рамките на няколко месеца. Скокът на цените в резултат на ниските лихви и слабия паунд , доведоха до ситуацията, че цените на недвижимите имоти стигаха близо до максималните си стойности, а в някои случаи ги надвишаваха.

 

В края на 2009 г., и началото на 2010 г., на пазара се наблюдаваше остър недостиг на имоти за продажба, който помогна за повишаването на цените. От май 2010 г., търсенето намаля с 8%. Повишаването на цените принуди потенциалните купувачи отнова да мислят за под наем, но и при наемите цените скочиха със 7%, по този начин и наемодателите се възползваха от високите цени.

 

Основен показател за здравословното състояние на пазара е съотношението между цените предлагани на пазара и цените на които реално се търсят имоти.  Повечето брокери от Лондон смятат, че сега исканите цени са с 5-10% над действителната пазарна стойност.

 

Според експертите на компанията, настоящият спад в цените, съчетан с намаляване на съотношението между искана цена и действителна пазарна стойност, няма да позволи на цените в Лондон да скочат с повече от 5% за цялата 2010 г. Това означава спад в цените с около 3,2% през последните пет месеца на годината.

 

Най-здравите части на пазара в Лондон са  икономичните имоти (до 1 млн. британски лири) и елитните (от 10 милиона британски лири нагоре). В този сегмент, от началото на годината цените се повишиха само с 0,2%.  Най-нестабилен се оказа средният ценови сегмент (от 3 до  5 милиона британски лири), където за последните 15 месеца се наблюдаваше максимално увеличаване на цените
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии