Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Бумът на имоти в България си има екологична цена


Imotdnes.com - порталът за имоти на Варна и областта - Бумът на имоти в България си има екологична ценаЖители на българския ски курорт в планината Пирин - Банско на драго сърце продават земи за да купят бързи коли и да заменят обзавеждането в социалистически стил с модерно, пише Ройтерс.

Подобна е ситуацията и в останалите планински курорти, така и по Черноморието, където чужденци масово купуват втори дом, вдигайки цената на земята в курортите и извън регулация до 250 евро за кв. м. срещу 20 евро отпреди пет години, пише в. "Дневник".

Но тези промени си имат цена. Някогашният идиличен малък град с калдъръмени улици и традиционна архитектура, популярен навремето сред скиори и планинари от бившия съветски блок, се е променил до неузнаваемост.

Сега е препълнен с бетонни хотели, пътищата са разбити, инфраструктурата не достига, а натискът върху водните ресурси се засилва.

Десетки стари ревящи камиони превозват бетон и тухли по черните пътища в никнещите като гъби нови квартали на Банско. Прах и огромни кранове скриват гледката към планината.

"Красивото ни Банско е съсипано. Вижте всички тези блокове и сгради", казва 83-годишната Данка Спасева, която живее в града от времената на Втората световна война и комунизма.

Цената на бума също включва и корупция, незаконни сделки със земи и строителство на ски писти, в които са замесени представители на местните власти и строителни предприемачи.

"Корупцията е повсеместна. Държавата се е отказвала от функциите си да упражнява контрол и да прилага закона", казва 60-годишният Иван Сирлещов, член на местната гражданска група за борба с корупцията.

"Банско се застроява по много варварски, безобразен начин. Няма никакво градоустройство", отбелязва Сирлещов, който навремето е пускал обяви във вестниците, за да привлича туристи в града.

Историята на Банско е красноречив пример за строителния бум в планинските и морските курорти на България, където корпоративните апетити растат, а със законите, управлението и защитата на околната среда често се прави компромис.

Обещанието за големи печалби след присъединяването на балканската страна към ЕС през януари примами инвеститори от Великобритания, Ирландия и Русия, които купуват имоти на доста по-ниска цена спрямо това, което биха платили в Испания или Франция.

Imotdnes.com - порталът за имоти на Варна и областта - Бумът на имоти в България си има екологична ценаДевствената природа и слънчевото време като магнит превърнаха България в предпочитана туристическа дестинация още по времето на комунизма.

Посетителите с учудване научаваха, че малко познатата на запад страна разполага с 220 км. черноморски плажове, а планините й имат 130 върха над 2 хил.м, които предлагат отлични условия за ски и туризъм.

Процъфтяващата корупция обаче означава, че много хотели, ваканционни селища и инвестиции се строят на незаконно придобита земя или без нужните разрешителни.

"В твърде много случаи чуждестранните инвеститори от Великобритания и други страни се оказват безгласни съучастници", се казва в статия на Световната екологичната организация за защита на дивата природа (WWF), която цели да събуди съзнанието на купувачите.

Брокери на имоти твърдят, че много чужденци купуват имоти в Банско по интернет и се опитват да ги дадат под наем без изобщо да посетят курортния град.

Имената на политиците, бизнесмените и дори престъпни групировки, които инвестират в имоти и заобикалят закона, са обществена тайна в България, но съдебните дела срещиу тях са много редки.

ЕС нееднократно е критикувал България заради неефективната й съдебна система и липсата на ефективност в борбата с корупцията.

"За един кмет или главен градски архитект колкото повече строителство има, толкова повече възможности за подкупи съществуват", коментира Тома Белев, който оглавява асоциацията на природните паркове в България.

Брокери на имоти твърдят, че много чужденци купуват имоти в Банско по интернет и се опитват да ги дадат под наем без изобщо да посетят курортния град.

В много случаи кметовете издават строителни разрешителни за строеж преди да има пътища, канализация и водоснабдяване.

Кметът на Банско, който е издал над 400 разрешителни, наложи това лято двугодишен мораториум върху строителството заради липсата на инфраструктура.

Треската за бърза печалба се отразява и на качеството.

Над 130 чуждестранни туристи бяха евакуирани, когато покривът на новопостроен хотел в черноморския курортЗлатни пясъци падна през септември. Подобни инциденти не са изолирани.

Строителните предприемачи вече обръщат поглед към защитените зони в България. Природозащитници нееднократно са поставяли под съмнение законността на строителството на ски съоръжения над Банско, като твърдят, че половината от тях са построени незаконно върху територия, която е част от природен парк "Пирин", който е обект от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Няколко поредни правителства, за които туризмът беше приоритет, обещаваха да се справят с незаконното строителство, но на практика беше постигнато малко.

"На този етап е много трудно да се упражни контрол", коментира Валери Вълчинков от министерството на околната среда.

Но мнозина отбелязват, че външни фактори могат да забавят темповете на застрояването. Миналата зима Банско не успя да запълни туристическата си база от 100 хил. легла, заради необичайно топлото време и липсата на сняг, докато през лятото много хотели в курортите по Черноморието останаха незапълнени и пострадаха от рязък спад на приходите.

Източник - www.expert.bg

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии