Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Близо половината от сделките с имоти остават в сивата зона

Близо половината от сделките с недвижими имоти в България остават в сивия сектор, показва годишното проучване на националната агенция за недвижими имоти "Явлена". Анализът беше представен във вторник в рамките на Десетия икономически форум на Централноевропейската инициатива, който се провежда в София.

Реалният обем на парите по сделките с недвижими имоти в България през 2007 г. ще е малко под 11.36 млрд. евро. Официално оповестеният обем е около 5.66 млрд.евро. Процентът на прозрачността при сделките в имотния пазар у нас е около 49.8 на сто, според данни на агенцията,  предава Mediapool.

Управителят на "Явлена" Страхил Иванов обяви, че в България доходността от инвестиция в недвижими имоти е между 6 и 7 процента. Средно 15-16 години се връщат парите, вложени в имоти, поясни Иванов.

Проучването показва, че до края на годината броят на сключените имотни сделки ще достигне 292 хиляди - малко по-ниско спрямо миналата година, когато бяха отчетени 311 581 сделки.

Настоящият пик на реализираните покупко-продажби е бил до голяма степен административен, коментира Страхил Иванов. Запазва се тенденцията да се увеличават сделките с недвижими имоти на по-малките имотни пазари, извън София, Варна и Бургас.

Управителят на "Явлена" коментира, че основният фактор, който движи жилищният имотен пазар у нас, е нивото на основния лихвен процент. Според проучването, което националната агенция прави вече години наред, активността на банките е пряко обвързана с броя на имотните сделки, които се реализират през годината.

Ръстът на лихвените проценти при ипотечните кредити или увеличаването на т.нар. "лоши кредити", т.е. тези които не могат да се обслужват, са между основните фактори, които могат да повлияят негативно върху развитието на пазара в България, каза Страхил Иванов. През 2006 г. делът на лошите кредити е 2.1 на сто.

Наблюдава се тенденция на изравняване наемите на жилищните имоти в централните и престижните квартали на София. В централните зони на столицата средната цена на наемите е 657 евро/кв.м., а в т.нар. престижни райони - 613 евро/кв.м. В крайните квартали средните наемни цени се движат около 421 евро/кв.м.

Чуждите инвестиции в недвижими имоти са се увеличили 22 пъти между 1999 - 2007 г., каза Страхил Иванов.

Според анализаторите от "Явлена" цените на жилищните имоти ще продължават плавно да се покачват и през следващата година.

Единствено проектите, които не са замислени добре, ще пострадат от разрастването на пазара. Така коментира развитието на бизнес сегмента от пазара за недвижими имоти у нас Атанас Гаров, управляващ директор на "Колиърс Интернешънъл България" (Colliers International Bulgaria). Инвеститорският интерес към България продължава да расте, пазарът на офиси се развива основно под натиска на фирмите, които разширяват дейността си в България, уточни той.

Незаети са 5.1 на сто от офисите, които се предлагат за отдаване под наем. Средните цени се движат в порядъка от 12-26 евро за квадрат.

Липсват свободни търговски площи в шопинг- центровете, които вече се предлагат на пазара. Ценовите нива за отдаване под наем на магазини в МОЛ-овете се движат между 30-55 евро за квадрат.

Два от проектите за шопинг-центрове, с които "Колиърс" работят и които са в строителство - МОЛ- Пловдив и "Карфур" на "Цариградско шосе" са ангажирани на 70-80 на сто.

Голямо е търсенето и на нови индустриални и логистични площи каза Атанас Гаров. Цените им се движат в порядъка на 5.5 - 6.0 евро за квадрат.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии