Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Библиотеката във Ватикана отваря врати на 20.09.2010 г., след основен ремонт
Ватиканската апостолическа библиотека, ще отвори врати след ремонтно-възстановителни работи на 20 септември тази година, съобщи за  изданието  L&aposOsservatore Romano, префекта на библиотеката монсеньор Чезаре Пазини.

 

"Ние ще отворим врати, а учените ще отворят книгите", каза монсеньор Пазини.

 

До библиотеката ще може да се стига по стълбите или с новия асансьор. Всеки посетител ще получи след регистриране специална магнитна карта, с която ще може не само да влиза в читалните, но и да се свърже с безжичен интернет, за да може да изучава библиотечния каталог.

 

На всички книги са прикрепени електронни етикети, където е записана цялата необходима информация за книгата, която се съхранява в специална база данни.

 

Етикетът ще позволи дадена книга да бъде намерена по всяко време-в хранилището или в читалната зала.

 

Временно затворената от миналата година за ремонт библиотека, има достъпен в интернет онлайн каталог и фотографски репродукции на ръкописи.

 

Според префекта на библиотеката, новите услуги трябва поне частично да компенсират  временните затруднения за изследователите, свързани със затварянето на достъпа до книгохранилището.

 

"Учените с нетърпение очакват достъпа до нашите ръкописи, които сега се съхраняват временно в тайни архиви и постепенно се връщат по местата си", добавя Пазини.

 

Фондът на библиотеката включва над 1,6 милиона печатни издания и 75 хиляди ръкописи. За неин основател се смята папа Николай V (1447-1455), а официалната була за създаването й, е подписана от папа Сикст IV през 1475.

 

От 2007 г., библиотеката се ръководи от кардинал Рафаеле Фарина, подпомаган от префекта Чезаре Пазини.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии