Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

"Далкия" инвестира 2 млн. евро в подмяна на топлопроводи във Варна

Автор: Николай ПЕШЕВ

През тази година ще бъде изградена втора когенерация с мощност 5 мегавата

Два милиона евро ще инвестира "Далкия" - Вар­на, през следващите две години за подмяна на 30% от старите топлопроводи с нови. Модерните тръби ще имат фабрична топлоизолация. В момента съществуващите топлопроводи причиняват до 35% загуби на енергия, които се калкулират в сметката на потребителите. На година това прави 180 хил. лв. "Не можем да предвидим колко ще расте цената на газа, но с намаляването на загубите ще е предпоставка за по-бавно увеличаване на цената за клиентите", коментира изпълнителният директор на "Далкия" - Варна, инж. Илия Николаев. За да намали зависимостта си от природния газ, дружеството ще изгради система за изгаряне на биомаса.
Очаква се строителството на съоръжението да започне следващата година. То ще гори компресирана слама, която ще се доставя от земеделските производители от варненски регион. Инвеститорите очакват първоначални трудности с логистиката заради липсата на опит в бъдещите доставчици. Предстои да бъдат обявени параметрите на съоръжението.
През тази година за изграждане на втора когенерация с мощност 5 мегавата ще бъдат вложени 2 млн. лв. Произведеният от съоръжението ток ще се изкупува от държавата на преференциалните 105 лв. за мегават час. Предприетите мерки за намаляване на разходите на топлоенергия и ефективно използване на горивата ще са буфер срещу резки поскъпвания за крайния абонат. "Далкия" - Варна, възнамерява да разшири дейността си, като започ­не да изгражда локални отоплителни инсталации в обществени и индустриални сгради.
Ръководството на дружеството планира да увеличи събираемостта на сметките, като въведе позабравената от близкото минало длъжност касиер на вход. Така според компанията ще се намалят кражбите на топла вода. "С този подход се постига 95% събираемост и се гарантира доверие", каза инж.Николаев. Според дружеството има възможност и за въвеждане на дистанционно отчитане на топломерите в бъдеще. Според показанията на общите водомери по входовете загубите на топла вода достигали 50%, което се калкулира в сметката.
През последните години средногодишното бруто производство на топлоенергия на "Далкия" е около 100 хил. mWh. Основно гориво е природният газ. В компанията работят  82 души.

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии