Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

3000 фирми може да има в Регистъра на строителя

Между 2500 и 3000 фирми се очаква да се включат в професионалния Регистър на строителя, каза Георги Линков - заместник-председател на Камарата на строителите в България и председател на Комисията по регистрация в регистъра.

Регистърът е публичен с изключение на информацията, представляваща лични данни, като ще се предоставя информация за вписаните строители с адресни данни, видовете строежи и категории, за които са били регистрирани. Регистърът на строителя започна работа на 25 октомври тази година, а публичен става от 1 януари следващата година.

Вписването на строителите ще става на основание на подадено заявление и необходимите документи, посочени в закона за камарата на строителите, каза Линков. Заявлението за вписване се попълва в интернет /он лайн/ и заедно с приложените документи се подава за съответното областно представителство по седалище на строителя.

След преглед заявленията постъпват в централното звено регистър за София и се внасят за разглеждане и решение на комисията. Ежегодната такса за поддръжка за регистрация е 1200 лева, а за вписване се плащат 10 промила от приходите през последната година, но не по-малко от 1200 лева и не повече от 30 000 лева.

Техническото време за регистрация е максимум два-три дни. Категориите за регистрация са пет, като всеки строител сам избира за коя да подаде документи, но това става на базата на определени изисквания.

Критериите не са толкова високи като най-сериозното изискване е постоянно заети над 40 работника за първа и втора категория. Ежегодно след издаването на удостоверения за регистрация в регистъра ще има и процедура за утвърждаване обстоятелствата за вписване и настъпилите промени във фирмата.

Тези фирми, които имат приключени дела с осъдителни присъди за неспазване на посочените данни, ще бъдат премахвани от регистъра. Ръст от 11 милиарда лева в строителния бранш се очаква през тази година, каза Линков. В момента с него са заети 183 000 души, а заплатата през последната година е нараснала с 11%.

Дълготрайните материални активи в сферата на строителството са достигнали над 900 милиона лева, а за сравнение преди години те са били едва 150 милиона лева, посочи Линков. Най-високите осигуровки над 500 лева са в строителния бранш.

Заплатите на добри майстори строители са 1000 - 1200 лева, а минимума за назначаване на инженер е 600 лева като след няколко години опит възнаграждението нараства чувствително, посочи Линков.

Експерт.бг

 

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии