Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Завръщане в бъдещето

Imotdnes.com - порталът за имоти на Варна и областта - Завръщане в бъдещетоДенят е 17 август 2057 г. Празнуваш, да речем, годишнина от сватбата си в изискан ресторант на последния етаж в Кулите близнаци във Варна. Нощното сияние от хилядите цветни неони на четирите моста над езерото скриват светлината на звездите. Изведнъж нажеженият въздух е прорязан от силна въздушна струя, носена от надземното метро. Събуди се!

Ако съществуваше машина на времето, вероятно много от грешките в градоустройството (или по скоро от липсата му) щяха да бъдат само спомен. Последният общ устройствен план (ОУП) на Варна е разработван преди близо 30 години. Одобрен е през 1981 г. Тогава, когато Морската градина е била наистина парк, мястото на автомобилите в кварталите е било заето от дървета, а "Бризовете" са били близо до крайградските лозя. Варна наистина е най-динамичният и бързо развиващият се български град през последните години. Перспективата е тази тенденция да се запази, ако се вярва на стратегическото планиране и на големите инвеститори, които проектират мол след мол... Според последните проучвания на компаниите за недвижими имоти новите офис и търговските площи нарастват най-бързо във Варна. Имотите тук струват колкото тези в столицата, а в някои райони дори ги надминават. Това обаче не спира инвестициите, напротив - търсенето нараства, а строителството е най-бурно развиващият се отрасъл.

В същото време градоустройството на Варна изостава на светлинни години от темпа на нарастване на града. Ако се следват законите и нормативите, инвеститорите трябва да се съобразяват с писани правила от началото на 80-те години на миналия век. Естествено, че никой не го прави. А общинската власт сама заобикаля вече неактуалните планове. Липсата на нова градоустройствена концепция доведе до хаотичното застрояване, разработването на подробни устройствени планове на парче, без да се съобразяват дори с възможностите на наличната инфраструктура. Северната част на Морската градина се превърна от парк във вилна зона.

В много закъснелия проект за нов ОУП е предвидено мястото на окастрената зелена система на Варна да се заеме от горските масиви на "Боровец". А задръстванията от отеснелите улици и хилядите малки и големи постройки около тях - с нови три моста над езерото и нов околовръстен път. Според прогнозите градът ще се развива най-интензивно на юг и според специалистите може да стигне до Бяла. Това предполага адекватна и дългосрочна визия, в която да бъдат съсредоточени усилията на специалисти от всички области на обществения живот. Засега дебатът за новото градоустройство на Варна остава встрани от обществения фокус.

Няма противоречия

Борислав Гуцанов, председател на общинския съвет: Няма да строим три моста едновременно

Повече от реалистични са предложенията, залегнали в проекта за общ устройствен план (ОУП). Разработва го най-добрият екип в момента. За проекта работят повече от 100 специалисти начело с проф. Иван Никифоров. Във виждането за повече мостове над езерото няма нищо страшно. С първия мост, който трябва да бъде изграден, разтоварваме централната част на града от сериозния трафик в момента. Все пак имаме ограничени възможности за разширяване на улиците. Варна е стар град, особено в центъра. Няма как да бъдат съборени сградите, за да се отворят по-големи улици. Този околовръстен ринг спестява влизането на интензивния трафик в града. Колкото до проекта за друг мост, успореден на Аспаруховия, дали ще бъде реализиран или не, ще покаже времето в зависимост от това колко ще се развие градът до 2030-2040 г. Той се залага, за да се вземе предвид при изграждането на крайезерния път на Варна. Същото трябва да се направи, когато се изгражда пристанището под Максуда. Няма да изграждаме три моста едновременно. Третият мост е една идея на проф. Никифоров, която е в рамките на пожеланието дали тя въобще ще бъде обсъждана в окончателния вариант на ОУП е трудно да се каже.

Варна винаги е минавала за един от най-зелените градове от европейски, а не от национален мащаб. Затова много правилно е заложено Ботаническата градина, Евксиноград, Морската градина, целият приморски парк, Боровец да останат като зелени петна и да не бъде разрешавано никакво строителство в тези райони. Няма човек, който да не прегърне тази идея. Увеличаването на зелената площ на човек от населението с почти четири пъти идва от влизането на големите горски масиви на Боровец. В никакъв случай не трябва да се позволява застрояване на тяхно място.

Ниското строителство в селищните образувания Траката, Св. Никола, Марек, Перчемлията... общо 12 на брой, е абсолютно правилно. Не може да живеете в къща с мисълта, че строителството в този район ще бъде ниско и в един прекрасен момент пред вас да се появи кооперация на 7-8 тежа. Когато един човек си купува място, трябва да знае какво ще се случва в този район за дълъг период от време. Не мисля, че имаме противоречия със строителния бизнес и с предприемачите в тази област. Защото те също осъзнават, че трябва да има подобни райони. Те също ще имат полза от това. Защото имот от един декар там ще струва много повече след 10 години, отколкото ако в момента се построи една кооперация, в която никой няма да иска да живее.

Георги Ташков, шеф на постоянната комисия по архитектура към общинския съвет: Всичко зависи от икономиката

В ОУП са предвидени основни артерии, за които трябва да се съхранят територии при изграждането на градската част. Това може да стане и през 2050 г., защото разглежданият срок е перспективен. Бул. "В. Левски" от участъка на магистралата за Златни пясъци до РИОКОЗ е изграждан през 1972-1973 г. След 30 години той е останал като гръбнак на уличното движение в града. Доизграждането му също трябва да се има предвид, да не се разрешава масивно строителство в районите, през които ще мине. Реализацията, разбира се, зависи от икономическите възможности на страната. Един мост не струва евтино.

За обходния път на Варна проектантите на ОУП използват вече готов маршрут над Аксаково, който тръгва по платото и излиза на шосето за Оброчище, преди отклонението за Климентово. Обходният мост ще минава от "Тухла кула" (последния мост преди влизането във Варна), оттам трябва да се отклони и да мине през езерото. Това може да стане чрез висящ мост, каквито масово има в САЩ, и под който трябва да осигури преминаването на корабите.

Що се отнася до ниското строителство в периферните зони на Варна, това е световната тенденция за живот при благоприятни за човека условия. Високото едропанелно жилищно строителство се отчита като грешка на цялостното изграждане през миналия век в световен мащаб. Затова вече никъде не се строят такива жилища. Вярно, земята е скъпа в централната част. Затова ще я предоставим на бизнеса, за да изгради и създаде съответните условия. Сититата на старите градове в момента са преобразени. Там са останали само особено ценните архитектурни шедьоври. Те постепенно стават офиси, защото там прекарваш кратко време от живота си. Затова транспортните комуникации трябва да са такива, че да осигуряват бързо придвижване на по-големи разстояния. В ОУП е заложено ниско застрояване на територии, които не са усвоени или предстои в близко време да бъдат застроявани. Не случайно подобни правила бяха залегнали и в Закона за черноморското крайбрежие. Има места, където се разрешава до 7 м височина на корниз, т.е. два етажа максимум, и постепенно, като се навлиза в сушата, височината се увеличава. Не случайно бизнесмените, които построиха хотели, сега разпродават апартаменти на чужденци, които идват за 15-20 дни на море. Британците отиват да си купят имот на село, защото идват от населени места, в които няма такива условия.

Никой не пита бизнеса

Пламен Андреев, Българска строителна камара - Варна: Нямаме информация

Доколкото съм запознат, всичко все още е на фаза информиране на общинския съвет с непълния обем на предварителния проект на ОУП. Проектантите са представили основаната концепция по проекта, която ще претърпи доста промени до етапа на публикуване. Досега никой не ни е питал какво е становището ни като строителна камара и като хора, които работят по тези проблеми. Нямаме почти никаква информация. По неофициални пътища всеки се опитва да се сдобие с тази разработка. Имаме изявени специалисти в областта на строителството, а сега по тази тема говорим повече като журналисти, а не като инженери и архитекти.

От гледна точка на строителните специалисти нещата са доста по-различни в подхода към плана. Известни варненски строители смятат, че ОУП не може да се разглежда като единично явление, а като макрорамка, като градоустройствена концепция. В бъдеще Варна ще опре на юг до Бяла. Тогава ще се наложи всички селищни образувания, за които сега е предвидено едно, да се преразгледат цялостно. Като се прави градоустройство, трябва едното око да гледа 50 години напред. Визията трябва да бъде в много по-широка перспектива.

По отношение на нискоетажното строителство всичко е въпрос на баланс. Необходимо е да се конкретизира за всяка територия процентът озеленяване, застрояване, зоните за отдих. Но като се посочва къде ще бъде ниското строителство, трябва същото да се направи и за високото. Това обаче не се знае освен за централната част, която е почти изцяло застроена.

Гергана Димитрова, адвокат от правния департамент на BGP SERVICES Ltd.: Необходимо е проучване

Необходимостта от създаването на план, който да даде насока за развитието на град Варна през следващите няколко десетилетия, е повече от очевидна. Планът ще даде яснота в кои райони на града се позиционира изграждането на големи инфраструктурни обекти или пък съответно зони за рекреация, паркове, обществени центрове, спортни обекти или жилищни комплекси. Именно това са основните сегменти на пазара на недвижимите имоти в града, които ще бъдат повлияни от новия устройствен план. Разбира се, всичко това следва да се случи след приемането и одобряването на документа. Дотогава сред обществото ще се коментират само отделни предложения. Едно от тях е в периферните зони на Варна да се строят само нискоетажни сгради. Подобни идеи се приемат противоречиво от работещите в областта на недвижимите имоти във Варна поради ясно отчетливата липса на територии за развитие в града на фона на огромния инвестиционен интерес. Предвид това обстоятелство е необходимо да бъде направено много сериозно проучване за това дали подобно ограничение не би представлявало сериозна пречка за бъдещите инвеститори.

Друго предложение на идейния проект на плана е изграждането на още мостове над Варненското езеро с цел улесняването на трафика от и към летището и пристанището по посока курортните комплекси. Осъществяването на подобен проект е изключително наложително, тъй като, от една страна, ще спомогне за сериозно облекчаване на потока от автомобили в централните градски части, а от друга ще допринесе за развитието на квартали като "Аспарухово" и "Галата", които предлагат привлекателни възможности за жилищно строителство.

Илиян Илиев, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие: Притеснява ме реализацията

Не съм запознат с проекта за ОУП на Варна. Не се притеснявам какъв е той, а по-скоро от неговата реализация. Защото и най-добрите политически, икономически и административни решения в този град се изпълняват по начин, който след това ги компрометира. И в момента може да се дадат много примери за лошо изпълнение на градоустройствени решения. Вземете например новите автобусни спирки на места така са монтирани, че хората се прескачат един през друг, за да преминат по тротоара. Друг пример може да се даде с безработното монтиране на рекламни табла навсякъде по тротоарите. Учудващо е как в продължение на няколко 200-300 метра може да са разположат безразборно пет рекламни табла. Строи се навсякъде до основните улици и булеварди, вместо да се предприеме тяхното разширяване.

И сега имаме някакъв градоустройствен план, но той не пречи на стихийното застрояване и решаването на проблемите на парче. Дори и най-добрият архитект да направи новия ОУП, когато изпълнението му е калпаво, той се обезсмисля.
 

 

Източник: В-к "Дневник"

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии