Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Започва строителството на верига търговско-индустриални паркове у нас

Осем търговско-индустриални парка планира да изгради българската инвестиционна компания "Инвестра" АД, съобщиха от там.

Така наречените ТИ ПАРК-ове са нова концепция за страната. Проектите ще осигурят на компаниите, работещи в индустриалния сектор, уникална за тяхната дейност бизнес среда. Всеки ТИ ПАРК представлява обособена зона, на чиято територия се извършват различни видове дейности, свързани с търговия с индустриални стоки, складови и логистични, а също така и спомагателни дейности.

"Търговско-индустриалните паркове, които "Инвестра" строят, са една допълваща познатите до момента схема. Те се различават от класическите търговски паркове с наличието на складове и офис помещения, които значително подпомагат и улесняват дейността на търговците, а от индустриалните и логистични паркове - с наличието на търговска и представителна площ", коментира Александър Танев, мениджър офис и логистични площи, "Фортън Интернешънъл".

Според него този тип паркове попълват една ниша, която остана незаета, независимо от големия брой търговски сгради, които са планирани за изграждане у нас. "Насочили сме вниманието си към компании в различни сектори на икономиката - от вносители на автомобили, за които са предвидени showrooms, през доставчици на индустриални стоки до търговци на строителни материали. За наемателите е важно да знаят, че концепцията по своята същност е предимно business to business, което я различава от всички търговски паpкове, планирани у нас до момента", добавя още Танев.

Предвижда се родната верига да включва изграждането на ТИ ПАРКове до всички основни градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Благоевград.

Осемте ТИ ПАРКа ще бъдат построени върху терени с различна големина, варираща от 40 до 150 дка, според икономическото развитие на регионите. Различните ТИ ПАРК-ове ще са с РЗП от 30 000 кв.м до 100 000 кв.м. Тази площ ще бъде разделена на търговска, офисна и складова част, ще има и сервизни помещения.

По този начин всеки един наемател ще разполага със собствен представителен шоурум, висок клас офис и функционален склад под един покрив. Инвестицията в парковете в Пловдив и Бургас възлиза на 20 милиона евро за всеки. Планира се най-мащабната инвестиция да бъде в София.

Първият ТИ ПАРК ще бъде построен в Пловдив на територията на Община Марица. Теренът, на който ще бъде изграден търговско-индустриалния парк, граничи на север с основната пътна артерия, свързваща автомагистрала "Тракия" с града, а от юг с друг път, който обслужва множество вече съществуващи индустриални обекти и който на изток се свързва с пътя за Пловдив. Общата РЗП на ТИ ПАРК Пловдив възлиза на около 50 000 кв.м, с подсигурени над 700 паркоместа за леки и 80 места за товарни автомобили. За по-голямо удобство са обособени отделни зони за снабдяване.

ТИ ПАРК Пловдив ще включва 4 модула за търговия на индустриални стоки, в които всеки наемател ще разполага с шоурум с лице към търговските улици, офисна част и функционален склад, сервизни помещения, работилница и др.

Отдаваемите единици, включващи шоурум, офис и склад, варират от 450 кв.м до 3 000 кв.м. Освен тези модули в ТИ ПАРК ще се изградят 4 бизнес сгради, предназначени за индивидуални наематели. В центъра на пловдивския търговско-индустриален парк ще бъде разположена 7-етажна сграда с атрактивна архитектура и хеликоптерна площадка на покрива.

Основният сегмент наематели за този вид паркове са фирми, развиващи дейности в областта на търговията и производството на индустриални стоки. Компании, занимаващи се с леки високорентабилни производства, полиграфически дейности, производство на детайли или елекроника, асемблиране на ИТ техника, сервизна дейност, Call и R&D центрове и др. също биха могли да наемат помещения в обособената зона за индустриална търговия - ТИ ПАРК.

Инвеститорът на веригата ТИ ПАРК предвижда и самостоятелни сгради за автосалони, телекомуникационни, банкови и застрахователни услуги, спедиторски фирми, ресторанти, заведения за хранене и кафетерии, малки магазини и др.

До края на лятото фирмата-инвеститор "Инвестра" АД е в готовност да стартира строителството на пет търговско-индустриални парка от веригата ТИ ПАРК.

Основните предимства на ТИ ПАРК като концепция са мултифункционалност на зоната, отлични локации, синергична среда, пълeн мениджмънт и сервиз, обединяване на целия бизнес под един покрив, национално покритие (чрез изграждането на осем ТИ ПАРК-а в най-големите градове на България).

"Инвестра" АД развива различни проекти в областта на индустриалния бизнес, както и търговско-индустриални паркове - ТИ ПАРК. Ексклузивен Консултант и агент по отдаването под наем на първия проект - ТИ ПАРК Пловдив, е "Фортън Интернешънъл".

 

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии