Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Задава ли се криза при жилищните кредити

Една от причините за бума на недвижими имоти у нас през последните две-три години, бе облекчения достъп до кредити.

Значителна част от хората, които имаха нужда от ново жилище, успяха да купят имот чрез кредит. Подобрените условия на банките за жилищно кредитиране включваха: облекчена процедура за отпускане на кредита, гратисен период и по-ниски лихвени проценти /в сравнение с 1999-2002 година/. Освен това се дадоха специални преференции за много служители в държавни институции или големи частни фирми. За тях лихвените проценти бяха наистина ниски, немислими през последните петнайсет години на родната действителност. Според неофициални данни са давани кредити при годишна лихва около 7.5%. Тези нисколихвени кредити са били около 40% от всички. Очевидно изгодните условия за теглене на кредит са провокирали и хора, които не са имали резервен вариант за покриване на очертаващите се плащания в следващите десет - петнадесет години. Или просто са били привлечени от идеята да препродадат имота с огромна печалба след като България влезе в ЕС. При темповете на растеж на цените през последните години такава сметка изглежда реална. Немалка част от хората, които са имали възможност да си осигурят жилищни кредити, също са се възползвали от изгодните условия, за да могат да препродадат закупеното жилище след няколко години.

Какво обаче се оказва днес, в началото на 2007 година, когато България вече е част от Евросъюза? За много кредитополучатели нещата не се развиват според техните планове. Особено за онези, които не са си осигурили резервен вариант за погасяване на вноските към банките, ако нещо в бюджета им се обърка. /Например, ако напуснат държавната или частната фирма, където са ползвали преференциални лихви./ Отново според неофициални данни от банки - официална информация не се предоставя, тъй като е търговска тайна - лавинообразно нарастват случаите на необслужвани ипотечни кредити. През м.януари т.г. една банка вече предприе съдебни действия срещу 22-ма души, които не обслужват  кредитите си. През миналата година има подадени съдебни искове и е започнала продажба на ипотекирани жилища. Засега броят на тези случаи е малък, но процесите може да се ускорят. Особено ако няма увеличение на реалните доходи на гражданите дотолкова, че със средна заплата да може да се покрие кредитна вноска от 700-1200 лева на месец.

Засега жилищата се продават главно на вътрешни хора от съответната банка, тъй като цените са по-ниски от средните пазарни стойности. Но ако нараства броят на подобни имоти, то те ще бъдат обявени за продажба и на свободния пазар. Възможно е затруднените кредитополучатели също да започнат да продават жилищата си, пред перспективата имотът им да бъде отнет и да загубят досегашните вноски. Тази тенденция може и да не обхване по-малките градове, но със сигурност ще повлияе на пазара в най-атрактивните за инвестиции в недвижими имоти региони - столицата, черноморието, градовете около планинските курорти.

 
01-03-2007

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии