Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Хората които работят в зелени сгради са по-здравиЕвропейските регулации за енергийната ефективност на сградите и нуждата от по-екосъобразно строителство,  могат да обърнат тенденцията в строителния сектор.
 

 

Доказано е, че дори когато изграждането на зелени сгради е по-скъпо, в това има добра икономическа логика.

 

Освен американския съществуват още британски и германски стандарти за екосъобразно строителство. Разнообразието от схеми за сертификация е доказателство, че пазарът търси зелени сгради.

 

Опитът на USGBC в САЩ и други държави показва, че първоначалният разход в екосгради е с около 2 до 5% по-голям от стандартното строителство. По-високата цена се дължи на инвестициите в ефективност – такива обекти консумират между 20 и 40% по-малко енергия спрямо обикновеното строителство, използват 40% по-малко вода, изпускат 30% по-малко парникови емисии, а генерираните твърди отпадъци са редуцирани със 70%.

 

В дългосрочен план това оказва положително влияние върху печалбите и на инвеститорите, и на ползвателите. Според американски експерт дори таксите за сертификация, които варират около 10 000 долара и зависят от това дали сградата е жилищна или административна, не пречат на възвращаемостта.

 

Зелените сгради са по-уютни и здравословни, а това подобрява продуктивността на обитателите им. Освен заплати работодателят плаща и здравни осигуровки. Ако служителите му в един офис не са продуктивни, той на практика губи пари.

 

Когато служителите не боледуват толкова често и работят поне още един ден годишно, това увеличава значително печалбата на бизнеса и подобрява качеството на живот на хората.

 

Една от най-известните схеми за сертификация е LEED. Стандартът е много популярен защото е  разработен от бранша за бранша, от бизнеса за бизнеса

 

При това критериите за природосъобразност са толкова високи, че не всеки може да ги постигне, но в същото време схемата поощрява лидерите, които правят нововъведения.

 

Преди началото на същинското строителство всички заинтересувани страни – собствениците на сградата, архитектите, строителите, електротехниците, озеленителите и дори хората по почистването, трябва да гарантират на партньорите си, че с наличните финансови средства ще създадат най-добрата зелена сграда. По време на изграждането и експлоатация независим орган следи за изпълнението на критериите.

 

Много курорти са рекламирани като еко или зелени, но на практика са построени единствено в защитени местност. Едно от основните изисквания на американския стандарт е проектите да са извън природни паркове, мочурища или чувствителни от гледна точка на биоразнообразието територии.

 

Стандартът не те санкционира, ако строиш върху терен, който досега не е разработван. Но не те и поощрява. Вероятно първите сгради по стандарта са били изградени върху неусвоени земи, но тенденцията в градските райони е все повече да се строи върху възстановени територии.

 

Големият потенциал на България се крие във възможността съществуваща постройка да бъде ремонтирана и сертифицирана за устойчивост. Съществуващите панелни блокове са добра основа, от която да се започне зеленото преустройство.


"Черупката", която хората свързват със сградата, вече съществува. Просто трябва да бъде трансформирана така, че когато сте в нея, да е удобна, икономична и здравословна. След реконструкцията разликата в консумацията и сметките за вода и енергия ще е осезаема.  Ако строите нова сграда, трябва да създадете външните части, както и да я изградите отвътре.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии