Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Входната врата – накъде трябва да се отваря?

Българинът е зъл и добър гений за всякакви решения. Виждал съм какви ли не врати - всеки от вас също. Разнообразието от врати е огромно – от направи си сам до поръчкови. Бил съм свидетел на входна врата, която би издържала изстрел от гранатомет….и така по темата за отварянето на вратите:

Наредба № Iз-1971/29.10.2009г. ЗА СТРОИТЕЛНО-ТЕХНИЧЕСКИ ПРАВИЛА И НОРМИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БEЗОПАСНОСТ ПРИ ПОЖАР, чл.43, ал.1 гласи, че една входна врата е задължително да се отваря по посока на пътя, от където следва да се намира аварийният изход при възникване на опасност.

В същото време в чл. 43, ал.4 се разрешава входната врата да се отваря обратно на посоката на маршрута на евакуация при положение, че в апартамента живеят под 15 човека.

Изборът на врата решава проблема със студаИстината е, че няма прието единно правило и поради тази причина се правят врати, които се отварят и в двете посоки – навътре и навън. В случая най-важното като че ли е как ще бъде по-удобно и комфортно на собствениците, да им се отваря външната врата на жилището. Ако обаче в проекта на сградата и апартамента изрично е отбелязано, че вратата трябва да се отваря навън, то в такъв случай не може да има две мнения по въпроса.

Стълбищата в класическата варненска панелка, които не са санирани и са без нова дограма – генерират за живущите във входа хладен въздух от вятъра, който се разбива във външните стени и в някой блокове температурата във входа и навън е почти една и съща.
Старите дограми се огъват и пропускат хлада и студ под напора на така познатия ни варненски вятър.
Ако жилището не разполага с уплътнена входна врата – студения въздух прониква в коридора на апартамента и температурата пада под нулата. Вятърът свири през пролуките и чувството, че вратата всеки момент ще бъде издухана е осезателно.
При подобни апартаменти – входна врата, която се отваря навън е за предпочитане, обяснявам: Когато вятъра навлезе в стълбището, се създава нещо като вакуум между дограмата на стълбището и входната врата на апартамента, която бива избутвана навътре.
Ако врата се отваря навътре – напрежението е голямо. Ако вратата се отваря навън – когато се създаде този вакум – силата притиска вратата и тя залепва още по-добре на уплътненията. Така практически студа остава пред вратата.

Как избрах входна врата във Варна?

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Константин: 2013-06-20 10:03:14 |

"Когато вятъра навлезе в стълбището, се създава нещо като вакуум между дограмата на стълбището и входната врата на апартамента, която бива избутвана навътре." За да се избутва входната врата навътре в апартамента, това нещо като вакум се нарича по-високо налягане :) Ако е вакум, ще дърпа вратата навън и би следвало варианта да се отваря навътре да е по-добър в този случай.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии