Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варненска къща влезе в световните номинации за Къща на годината 2010

 

 

„Къщата със зимната градина” или „Къщата дърво” – с тези наименования е известна високотехнологичната реализация на варненецът арх. Борислав Игнатов, която вече беше отличена с приза за иновативност на Съюза на архитектите в България за 2010, а сега е сред номинираните за Къща на годината 2010 на най-популярното в света електронно издание за архитектура WAN - World architecture news.

 

WAN е водещият световен доставчик на новини за международната архитектурна общност с престижната позиция № 1 в Google за архитектурни новини. Изданието се ползва активно от фирми, организации, консултанти, студенти и архитекти в над 120 страни.

 

Създателят на къщата - Арх. Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършил е УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като "Perkins + Will Architects". Преподавал е в Колумбийския университет. Лицензиран архитект е в САЩ и България, където неговото архитектурно бюро "Игнатов Архитектс" има представителства.

 

Конкурсът „Къща на годината 2010” на WAN се провежда в партньорство със Световната организация на архитектите UIA, в която членува САБ. Тази година са номинирани 88 еднофамилни къщи от цял свят, които защитават идеята за устойчива архитектура.

 

"Къщата дърво" или „Къщата със зимната градина”, се намира в околностите на Варна, и е една съвременна устойчива еко концепция, която отчита особеностите на терена, използва възстановяеми енергийни източници и минимизира въглеродния отпечатък.

 

Професионалната общност е впечатлена от модела на дървото, която къщата следва - корените са 100-метрови геотермални сонди, които гарантират енергоефективно и незамърсяващо отопление за жилищните помещения и зимната градина, която пък оформя короната на къщата.

 

Сега проектът продължава естественото си развитие – в момента се работи по възстановяването на терена и озеленяването. То се извършва с местни растителни видове, според замисъла на арх. Игнатов за развитие на мястото, където е разположена къщата. Продължава и обогатяването на зимната градина.

 

Арх. Борислав Игнатов признава, че вижда в номинацията признание за това, което неговото бюро е направило. "Вярвам в принципите на устойчивата архитектура. С "Къщата дърво" ние направихме един нов за българските условия проект. Радвам се, че и международната архитектурна общност оценява нашите идеи. Ще продължим да работим с респект към околната среда и в следващите си проекти".

 

На 15 февруари ще бъдат обявени победителите в конкурса Къща на годината на WAN.

 

 

 

 

Снимки: World Architecture News

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Теодора Петрова: 2012-06-16 14:27:32 |

архитект Игнатов проектира нашата къща преди 10г., която е уникална, за което благодарим. Виждам, че продължава да твори най- доброто в света.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии