Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В Куба вече могат да търгуват свободно с недвижими имоти

От 10 ноември 2011 година в Куба вече е позволено свободно да се извършват сделки с недвижими имоти.
 
 
Президентът Раул Кастро прие тази важна реформа, която бе предшествана от други две не по-маловажни промени в закона: през май  кубинците получиха право да пътуват свободно из чужбина, а през септември се разрешиха сделките с автомобили.
 
Законът, който се отнася до  свободната покупко – продажба на недвижимо имущество в Куба, засяга само постоянните жители на страната.
В момента единствено предстои законът да се публикува в държавния вестник на Куба, като тогава и ще се разберат повече подробности около регламентацията на сделките с имоти.
Засега не са известни много детайли, но властите отбелязаха, че тези сделки ще бъдат облагани с данъци.
 
 
Законът за забраната за свободното търгуване с имоти влиза в сила още в началото на управлението на Фидел Кастро. След въвеждането на тази реформа, жилищата на кубинците, които напуснат страната се присвоят в полза на държавата. Позволява  се единствено размяна на имоти, но тази дейност е съпроводена от  дълги и сложни процедури по легализиране на бартера. 
Ограничението, наложено от Кастро довежда до разширяване на черния пазар с имоти и сключването на фиктивни бракове. А когато двама души искат да се разведат,  доста често са принудени да живеят под един покрив, тъй като не могат да продадат  общото си жилище.
 
Не рядко са случаите, когато в един малък апартамент живеят по няколко поколения. 
След като окончателно бъде въведен законът, с който се разрешават свободните сделки с имоти, ще бъдат прекратени правата на агенцията, която доскоро следеше за размяната на имоти.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии