Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Увеличиха се препродажбите на жилища в САЩ

 
Търговците бяха подмамени от ниските цени на жилищните имоти и започнаха да купуват повече домове
Търговците бяха подмамени от ниските цени на жилищните имоти и започнаха да купуват повече домове "втора ръка". Сделките с новопостроени жилища обаче остават рекордно ниски
Новини по темата
Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград
Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България
Ключови думи
имоти, САЩ, продажба, цени
Изпрати изпрати   Запази запази   Принтирай принтирай
Сделките за препродажба на жилищни имоти в САЩ са се увеличили през май, след като през април бяха достигнали най-ниското си ниво за последните поне девет години, съобщава агенция Блумбърг.

Причината за подновения интерес на търговците към имотите "втора ръка" е сериозният спад на цените на жилищата, настъпил след разгара на ипотечната криза от миналото лято. Сделките за препродажба са се увеличили с 2 до 4,99 млн. на годишна база, т.е. по-високо от предварително прогнозираното равнище от 4,89 млн., съобщиха от Националната асоциация на агентите на недвижими имоти (National Association of Realtors - NAR) в САЩ на 26 юни.

В отделно изявление на министерството на търговията във Вашингтон се казва, че икономиката на страната е регистрирала годишен ръст от 1% през първото тримесечие на 2008 година. Според ведомството така се слага край на периода на най-ниското от пет години насам нарастване на икономиката, отбелязано през предходното шестмесечие.

Предлагането на жилищни имоти за продажба все още остава два пъти по-високо от нивото, необходимо за стабилизиране на пазара, смятат от NAR. Според асоциацията, все още е рано за позитивни очаквания, тъй като трябва да минат поне няколко месеца, преди да може да бъде отчетен някакъв устойчив ръст. На 25 юни Федералният резерв на САЩ каза, че свиването в сектора на жилищните имоти ще продължи да се отразява на американската икономика през 2008 и 2009 година.

През май средната цена на вече построените и използвани жилища в САЩ е спаднала с 6,3% в равнение със същия месец на 2007 г., на 208 600 долара, показват данните на NAR. Започналото през миналата година поевтиняване на еднофамилните домове е може би първото от 30-те години на 20-ти век насам, смятат от асоциацията.

Купувачите сега са изправени пред дилемата дали да се впуснат в сделки или да изчакат окончателното уталожване на ипотечната криза. Проблемът е в това, че докато цените спадат инфлацията в страната расте, растат и лихвите, което затруднява достъпа до заеми. Така търговците може да се окажат притежатели на още по-обезценени домове.

Информацията от 26 юни е, че средната лихва върху 30-годишен ипотечен кредит в САЩ е 6,3%, т.е. повече от 5,79-те на сто в началото на 2008 година. Това поскъпване на кредита е и основната причина за все по-слабия интерес към покупката на новопостроени домове.

По данни на министерството на търговията на САЩ, продажбите на нови жилища са спаднали до 512 хил. броя през май, второто най-ниско равнище от 1991 г. насам. При такова ниво на сделките, за да се продадат сега предлаганите на пазара новопостроени домове ще са необходими поне 11 месеца, са изчислили от ведомството.

Източник: Експерт.бг

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии