Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Тръгват проекти за 120 млн. EUR по Черноморието

Изграждането и реконструкцията на пречиствателни станции за 100-120 млн. EUR по Черноморието ще започне в близките дни. Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в Бургас. До края на годината да бъдат окомплектувани проекти за поне 300 млн. EUR.

Срокове

Пречиствателните станции, за които има одобрени проекти и подписани договори с екоминистерството, трябва да бъдат построени за срок от 3 години, припомни Чакъров. За изграждането на съоръженията може да кандидатстват само общини. Те могат да представят проекти за пречиствателни станции не само по оперативната програма Околна среда, а и по Програмата за развитие на селските райони. По първата най-много средства - 1.284 млрд. EUR, ще бъдат заделени за изграждане и подобряване на водната мрежа в страната.

Проблеми

По Черноморието тече строителството на 13 пречиствателни станции. Тази в Бяла например няма да е достатъчна да поеме целия капацитет на отпадните води и затова там е необходимо изграждането на второ съоръжение, каза министърът. Недостатъчен е и капацитетът за пречистване на водите на станцията във вилното селище Елените, където ще е необходимо разширение. Такова е нужно и за станцията в бургаския квартал Меден рудник. Трябва да се направи проект за разширение и да се кандидатства за европари за неговото изпълнение, каза министърът. Кметството имало идея за изграждане на допълнителни мощности за пречистването на отпадни води.

Съвет

Министър Чакъров посъветва кметовете и представителите на черноморските общини внимателно да подбират терените, където ще се изграждат очистващите инсталации. Той даде пример с община Созопол, където за пречиствателната станция е избран терен, върху който се наложило да се извършат допълнителни строителни дейности. Те са забавили изграждането на съоръжението.

18-03-2008
 Източник: В-к "Пари"

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии