Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ТОВА Е КРАЯТ НА СВЕТА, КОЙТО ПОЗНАВАМЕТова не е само името на песента на известната група REM. Всеки непредубеден наблюдател на световната икономика вижда, че тя е заплашвана от многобройни проблеми, грозящи глобалната финансово-икономическа стабилност и традиционните инвестиции.
Ние отдавна се занимаваме с кризите, опасностите, които са свързани с тях и възможностите, които те предоставят на инвеститорите. Този път евентуална криза ще има може би катастрофални последствия и съответно ще предостави неочаквани възможности дори и за хора с малко, но добре инвестирани пари.
Сегашната световна финансово-икономическа ситуация има една главна особеност по думите на Пол Волкър – бивш Президент на Федералния резерв на САЩ – опасностите, които я заплашват просто не могат да бъдат адресирани и да се намери решение. В Близкият изток, дори ако американските войски се изтеглят веднага, което със сигурност няма да стане в близко бъдеще, ситуацията няма да се успокои за десетилетия напред. Абстрахирайки се от всичко останало, всеки ден на безпорядък струва на САЩ десетки милиони долари и държи световната икономика в състояние на хронично безпокойство за доставките на нефт и газ. Това безпокойство и желанието на американското правителство да осигури непрекъснати доставки на енергийни ресурси, както и да продължи да контролира цените чрез сегашната система на продажби на нефта на спот пазара, вместо чрез дългосрочни контракти, са гаранция, че рано или късно ще има война с Иран, ако той не престане да се бори против съществуващия сега модел на пазара на нефт и газ.
Повечето правителства ежедневно произвеждат инфлация, чрез непрекъснат ръст на паричната маса. На долната графика са показани темповете на ръста на паричната маса през последната година в някои страни по данни на сп. „Икономист”.

chart

Този ръст на паричната маса не се е отразил достатъчно в цените на стоките за ежедневна употреба, но намира израз в повишението на цените на акциите (индекса Дау Джонс премина 13000 ) и от няколко години надува балона на цените на недвижимите имоти почти навсякъде по света.
Процъфтяващият пазар на недвижими имоти е главният движещ фактор за американската и българската икономики през последните години. В САЩ балонът вече се спука и спадането на цените на недвижимите имоти, които америкаците използуваха като банкомати за получаване на пари чрез повторни ипотеки, са главна причина за персоналните и корпоративни бункрути. За България този процес предстои и засега правителството гордо отчита милиардни инвестиции, за които няма никакъв принос, а много хора смело вземат заеми срещу ипотеки, които няма да могат да изплащат. Изключително тревожен е въпроса с над 6 трилиона щатски долара, които се намират в чужди ръце. Спадът на курса на долара през последната година кара все повече правителства и финансови институции да се замислят за евентуална диверсификация, която не вещае нищо добро нито за долара, нито за американската икономика. А доларът е световната резервна валута и единственото, което го прави все още приемлив е факта на конкурентното обезценяване на другите валути, както се вижда от горната графика.
Ако горното Ви се струва недостатъчно, отделете няколко минути на проблема с дериватите. Те са на финансовата сцена от известно време като инструмент за получаване на миниатюрни като процент, но значителни като крайна сума печалби от огромни суми пари, въвлечени в схемата.
В резултат на това, световната финансова система е обвързана с частни инвестиционни контракти на стойност около 370 трилиона долара.

chart

Това е една огромна сума, която малко хора могат да си представят. Трилионът е един милион милиона. Покойният президент Рейган е дал пример, че пачка банкноти от по 1000 долара с височина 4 инча (около 10 сантиметра) съдържа 1 милион и че един трилион долара ще бъдат „пачка” с височина 67 мили (около 100 км). Дериватите са сложни контракти, сключени с цел да прехвърлят и преразпределят риска от една банка, пенсионен фонд, застрахователна компания или брокерска фирма към друга. Много от тях са свързани в дълги вериги, като всеки контракт е обезпечение за следващия.
Всичко това е много хитро, но струпвайки една невъобразимо огромна сума – 370 трилиона долара са далеч повече от нетната стойност на всички финансови институции в света, върху основата на цялата тази комплексна и крехка взаимовръзка е плашещо. В предишните времена, лош ипотечен кредит би засегнал само един кредитодател. Достатъчно количество лоши кредити би извадило кредитодателя вън от бизнеса, той би фалирал и с това проблема би приключил. Днес, обаче, вълна от дефолти (невъзможност да се плаща) може да предизвика шок и финансово цунами, което ще премине през портфейлите на финансовите институции по целия свят, засягайки банки, хедж и пенсионни фондове, привидно несвързани с неблагополучните заемополучатели.
Представете си електрическа схема с хиляди връзки. Никой не я е конструирал и изчислил. Никой не я е тествал. Никой няма чертежи за тази схема. Тя само е растяла и сега, поради огромния и размер и сила, и поради повсеместното и проникване, всичко зависи от нея. Какво се случва, когато една от тези хиляди връзки изгори? Никой не знае, но човек трябва да се изключи от тази схема преди светът да научи отговора. Слабите връзки са много, защото както казахме в началото, сериозните световни проблеми са доста и жокерите в колодата са много. Война в Иран? Ню Йорк или Лондон ударени с аматьорска атомна бомба? Бягство от долара в световен мащаб? Всичко това може да се случи и традиционните инвестиции ще бъдат първата жертва. Това означава, че предвидливите и умни инвеститори следва да потърсят инвестиции вън от схемата.
През последните няколко години много малка част от тях започнаха да натрупват акции на компании , занимаващи се с проучване и добив на благородни метали- злато и сребро, както и да акумулират двата метала. Тези хора ще имат душевното спокойствие да наблюдават влиянието на предстоящата монетарна криза върху живота на тези, които не са я очаквали.
Бъдете сигурни, независимо от ръста на цената на златото от 255 щатски долара за унция през април 2001 година до сегашните 690 долара, незначителна част от световния капитал е инвестирана в злато и сребро. Както се вижда от долната таблица златото съставлява незначителна част от резервите на централните банки на най големите търговски партньори на САЩ.

table

Когато в рамките на очакваната диверсификация централните банки започнат да купуват злато и инвеститорите потърсят безопасен пристан за парите си в злато, цената му няма да се увеличава с по няколко долара, а „ще достигне Луната”. Това звучи като хипербола, но за разлика от книжните пари, които се създават „от въздуха”, златото не може да бъде напечатано така както се печатат книжните пари и достъпното за инвестиции количество е ограничено и се променя мъчително бавно. Процесът на добива на злато е труден и продължителен. Златна мина не може да бъде построена така както се строи хотел на морето или шопинг мол – почти навсякъде и за кратко време.
Преди всичко трябва да бъде намерена руда с достатъчно златно съдържание, което е равносилно на намирането на игла в купа сено, която от своя страна се намира някъде в земната кора.
След това се правят проучвания доколко рудното находище е икономически изгодно за разработка. След това, години след геоложките проучвания, може да започне дългия и скъп процес на създаване на самата мина. Той включва намиране на работна ръка, прокарване на електрическа енергия, пътища, строителство на мощности за преработка на рудата и т.н. и т.н.
Процесът е такъв, че хората, които са наясно предвиждат, че в бъдеще световният добив на злато ще започне да намалява, а не да расте. По долу са дадени последните данни за добива на злато от 20-те най големи производители.

table

Прогресът на човечеството е необратим и все повече хора по света, особено в Азия, с подобряване на материалното си състояние ще се обърнат към златото. Русия и Китай, които са големи производители започват да задържат по голямата част от добива си на злато за собствени нужди и количеството на новодобитото злато ще намалее. Всичкото добитото злато, което хората са събирали в течение на хиляди години е около 150000 тона, което е много малко. Американското правителство, например, притежава най големите златни резерви в света и стойността на тези резерви при сегашните цени е само около 170 милиарда долара. Това е нищожна сума в сравнение с дериватите, които се измерват с трилиони.
Накратко казано количеството достъпно за инвестиции злато е ограничено и това няма да се промени в близкото бъдеще. Поради тази причина, когато започне блъсканицата за финансов спасителен пояс, каквото златото е било в течение на хиляди години, натискът към пазара на златото и повишението на цената му ще бъдат невъобразими. Невъобразимо висока ще бъде и печалбата за тези, които действуват сега, преди тълпата. Все още има време и ако не сте започнали да акумулирате злато и сребро – направете го. Човек не може да предсказва бъдещето, но може да се приготви за изненедите, които то ще му поднесе. Изборът е пределно прост. Може да не се направи нищо и да се живее с надеждата, че всички световни проблеми ще се разрешат от само себе си и ще отминат. Тогава човек може да бъде съсипан финансово, ако криза наистина има.
Предвидливите ще предприемат действия и дори с минимална част от средствата си ще заемат позиции, които ще им донесат екстремни печалби.

Източник: Истински Пари

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии