Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Световният ценови бум на пазарите на недвижимост приключи

 
Рекорден спад на цените на недвижимост сега се наблюдава в Ирландия (-13,2%), Люксембург (-5,8%), Португалия (-4,3%) и Малта (-4,9%). Снимка: sxc.hu
Рекорден спад на цените на недвижимост сега се наблюдава в Ирландия (-13,2%), Люксембург (-5,8%), Португалия (-4,3%) и Малта (-4,9%). Снимка: sxc.hu
Новини по темата
Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград
Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България
Ключови думи
недвижим имот, рецесия, ипотечна криза, САЩ
Изпрати изпрати   Запази запази   Принтирай принтирай
Световният ценови бум на пазарите на недвижимост, който дълго време примамваше инвеститорите, е към края си.

По данни на международната изследователска група "Global Property Guide", цените на жилищата в редица страни по света, следвайки тенденцията в САЩ и Великобритания, се понижават.

Спадът ще продължи повече от година, като възстановяването на американския жилищен пазар, който през миналата година изпадна в тай-дълбоката депресия от Втората световна война, ще се забави.

Рекордното равнище на изселване, ограниченото кредитиране, а също така и намаляването на потребителските разходи в САЩ доведоха да световна корекция на цените на жилищата.
Експерти отбелязват, че квадратният метър навсякъде поевтинява, освен в десетина страни, сред които и Русия, на които все още им се удава да поддържат ръста.

От "Global Property Guide" отбелязват, че показателите за цените на жилищата за едногодишния период, завършил през първото тримесечие, са показали ръст само в 13 страни по света. Сред лидерите са Китай, където жилищната площ в Шанхай е поскъпнала с 40,5%.

Сред останалите страни ръст е регистриран в България (31,6%), Хонконг (31,1%) и Сингапур (29,8%). Поскъпнали са също така домовете в Кипър, нараснала е цената на недвижимостта в Австралия, а също така в Тайван.
В динамичен аспект обаче, отчитайки инфлацията, най-големият ръст е бил не в Китай или в Сингапур, а в Словакия, където жилищата са поскъпнали с 29,3%.

Всички останали пазари са регистрирали спад, рекордьор е Латвия - апартаментите в Рига са загубили 38,2%. Вълната от отвъдокеанските ипотечни проблеми достигна до европейските пазари половин година по-късно, както се случва с всички негативни явления, зародили се в САЩ и достигнали Стария Свят.

По данни на "Global Property Guide", рекорден спад на цените на недвижимост сега се наблюдава в Ирландия (-13,2%), Люксембург (-5,8%), Португалия (-4,3%) и Малта (-4,9%).

Във Великобритания, където инвестициите в жилищния сектор винаги са се смятали за изгодни, спадът започна съвсем неотдавна, затова за момента британските цени са намалели само с 0,7% (или с 2,1%, отчитайки инфлацията).

Сред азиатските пазари забавяне се наблюдава в Япония, където жилищната собственост за година, отчитайки инфлацията, е поевтиняла с 1,9%.
В Русия цените на жилищата за момента растат, твърди ръководителят на аналитичния център IRN.ru Олег Репченко.
Москва от началото на 2008 г. жилищата са поскъпнали с 20-25%, каза той. Впрочем, Репченко уточни, че в течение на цялата 2007 г. на пазара на жилища в Москва се е наблюдавала стагнация и цените са започнали да растат едва през четвъртото тримесечие.
По данни на
По данни на "Global Property Guide", цените на жилищата в редица страни по света, следвайки тенденцията в САЩ и Великобритания, се понижават. Снимка: sxc.hu
Той очаква, че през 2008 г. в Русия ще има корекция: до края на годината ще има стагнация на пазара и даже понижаване на цените с 5-15%. Експерти посочват три основни причини, които са преобърнали световните цени на жилищата в посока надолу.

Първо, в следствие на продължителния бум се промени съотношението на цените на жилищата и неговия наем, за мнозина стана изгодно да взимат под наем апартаменти, а не да купуват.

Второ, инфлационният натиск принуди централните банки да вдигнат лихвите, което веднага се отрази на чувствителния към промени в кредитната политика пазар на имоти. Трето, върху цената повлия и негласната политика на американската администрация, която не ограничи кредитирането на рисковите кредитополучатели, което в крайна сметка доведе до финансовата криза - най-лошата в следвоенната история на САЩ.

Цените на жилищата отново ще тръгнат нагоре, след като американската икономика се справи със спада в жилищната сфера. Експертите, анкетирани от "РБК Дейли", отбелязват, че това ще бъде възможно само след нейната собствена регенерация.

Очаква се, че още с идващата зима експертите ще заговорят не за дълбока рецесия на американската икономика, а за нейната депресия. "Този период ще продължи до април-март 2009 г. И обстановката ще бъде по-трудна, отколкото се предсказва. Към края на 2009 г. американската икономика ще започне бавно да се възстановява и този процес ще набере сила не по-рано от 2010 г.", заяви за РБК Дейли" директорът на изследователския центъра CEMI-EHESS професор Жак Сапир.

Съгласно мнението на директора на обединения център за изследване на жилищния пазар на Харвардския университет Никълъс Ретсинас, "исторически жилищните пазари се възстановяват, едва след като икономиката е навлязла в стадия на рецесия".
 
Източник: Експерт.бг

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии