Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Старо жилище, дори и след ремонт, излизало по-евтино от ново строителство

Закупуването на старо жилище, дори и след направените подобрения излиза по-евтино от новото строителство, сочи анализ на международната кантора за недвижими имоти Europolis, разпространен днес до медиите.

Средните продажни цени на монолитните апартаменти в центъра на града и престижните квартали е 900 евро/кв.м, докато новите са между 1 500 и 1 800 евро/км.м, в зависимост от местоположението и строителната фаза.

Разходите за завършването и обзавеждане на новите двустайни е 7 000 евро, а на тристайните - около 14 000 евро, съобщиха брокерите на Международната кантора.

Според тях, клиентите се ориентират към старите жилища не само заради по-добрата цена, но и заради основното им предимство - големи тераси и просторни стаи.
От кантората отчитат ръст от 8 до 10% на кредитите за ремонт, обзавеждане и подобрения на дома от началото на лятото в Пловдив.

Данните за нарасналото търсене на потребителски заеми за обзавеждане и ремонт са изведени на база сключени договори с клиенти и информация от основните банки в Пловдив, уточняват от международната кантора.

Според тях средната цена за обзавеждане и ремонт на двустаен апартамент е между 8 000 и 12 000 евро, а на тристаен - до 18 000 евро. Разходите за луксозно обзавеждане могат да скочат и до 30 хил. евро, в зависимост от желанията и вкуса на клиента.

Напоследък в Пловдив се забелязва и една нова тенденция на пазара - общите събрания на собствениците на жилища вземат решение за ремонт на покриви, стълбища и други общи части на блока. Само от началото на юни кантората е посредничила при сключването на 8 такива договора за отпускане на кредит.

Разходите за вътрешните подобрения на входа са около 5 000 лева, а за ремонт на покрива - до 2 000 лева, съобщиха.

Според брокерите, нарасналото търсене на банкови продукти, както за ремонт на собственото жилище, така и на общите части на блока, говори за формиране на нов тип култура и отношение на пловдивчани към средата, в която живеят. Реновирането на покрива и стълбищните клетки повишава и общата стойност на апартамента, отбелязват в Europolis.

Агенцията е единствената в града, която предлага комплексна услуга по закупуване, финансово посредничество и управление на имота.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии