Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Специалисти прогнозират възможността от нов ценови срив на имотния пазар в БългарияНякои специалисти прогнозират втори срив на европейската и българската икономика. Според тях, причината за това ще бъде невъзможността на страните от Европа ( това число и България) да обслужат държавния си дълг. Ако тези прогнози на финансистите се сбъднат, икономическата криза ще доведе и до втора криза при имотите, съобщи БТВ.

 

В края на 2008 година, с началото на кризата, цените на имотите у нас буквално се сринаха. Само за една година апартаментите поевтиняха с близо 25%, а селските имоти и ваканционните селища с 50%.

 

Полина Стойкова, която е мениджър в компания за недвижими имоти обяснява, че след първия срив на пазара, дълго време цените са останали стабилни. В началото на настоящата 2010 година е имало ръст в продажбите.

 

"Когато настъпи месец май - всички негативни прогнози повлияха и всички сделки спаднаха с около 60%. И през юни наваксаха, но това показва една колебливост", смята Полина Стойкова.

 

Всичко това кара някои специалисти да говорят за втори срив на имотния пазар у нас. Прогнозите им са, че след три-четири месеца може да бъдем свидетели на повторното поевтиняване на недвижимите имоти.

 

"Мислим, че ако има спад, той ще бъде най-сериозен отново в областта на ваканционните и селските имоти, където търсенето не е основно за българския купувач, а пък градовете като София и Варна ще останат по-стабилни", обяснява Стойкова.

 

Ако се стигне до евентуален втори срив на имотния пазар у нас, брокерите прогнозират, че цените могат да паднат с 10-20%. При апартаментите, които са най-търгуваната стока в момента имотния пазар, спадът ще бъде с около 15%.

 

Така един апартамент, който в момента струва 60 хиляди евро, ще се търгува за 51хиляди евро. Прогнозите са селските имотите да поевтинеят с още 15-20%, а апартаментите в някои части на Черноморието и в планинските курорти ще паднат с над 20%.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии