Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

След телевизиите потурчват и градовете ни?!

Сайта razkritia.com, съобщава за нови опити за турцизация на България. Нова провокация измъдриха вековните ни комшии – ще питат нашите турци искат ли да се възстановят имената на градовете, каквито са били под игото.


След като през последните две години у нас не остана телевизия, която да не облъчва драгия зрител с малоумни босфорски сапунки, на ход е още по-нагла експанзия. Сега заигравката е не с културни, а с исторически модели.
8000 турци, родени, израснали, получили образование и създали семейства в България, ще анкетира изселническата организация „Бултюрк“. 50 въпроса са включени в анонимното допитване, на тях ще отговарят мюсюлмани от Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Смолян. Анкетата се интересува дали турците искат да се възстановят старите имена на градове и местности, отказала ли се е България от асимилаторската си политика, третира ли ги страната ни като хора „втора ръка“, трябва ли турският език да стане задължителен, да бъдат ли заличени християнските имена на турците в гражданските регистри, както и дали в България да има частни телевизия, радио и преса на турски.

Ще позволим ли Крумовград да се нарича Кошукавак, Омуртаг да стане Осман пазар, а Търговище – Ески Джумая, пловдивчани да са филибелии, а краткото Кърджали да се замени с непроизносимото Кърджалълар?! Не стига че безбройни Инджита и Мехметотвци растат из родината, ами и цели селища – и то немалки, да бъдат „потурчени“, цели наглата инициатива.


В отговор на допитването, което „Бултюрк“ започват, ВМРО е готова да проведе анкета сред потомците на българите – бежанци от Турция, с въпроса – искат ли да се възстановят българските имена на градове в днешните предели на турската държава. Например дали Къркларели да не стане отново Лозенград, Едирне – Одрин, Малгара – Малиград, и дори Истанбул – Цариград?!
Воеводите скачат и срещу това, че Смолян е сред осемте града, включени в турската анкета. Какви „турци“ в родопския град, питат те и определят безпрецедентния акт като неоосманска експанзия на Турция.

Като председател на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС Волен Сидеров ще внесе сигнал срещу тази провокация към националната сигурност на България, заявил е той пред медии. Лидерът на „Атака“ смята, че става дума за щедро финансирана операция от страна на турската държава срещу България. Той призовава политиците да не мълчат пред явния стремеж към „недопустима реставрация на топоними и наименования от времето на Османската империя“ и обещава да отнесе проблема чак в Брюксел.
В подготвяната стратегия за национална сигурност на България се казва: „Република България не признава претенции от друга държава към нейната територия и културно-историческо наследство“, припомня вестник „Атака“ в свой коментар за така наречения Влак на дружбата., който ще мине през 22 балкански града, сред които и няколко български. Според изданието този текст е подложен на сериозно изпитание.

Фондация „Бултюрк“ е създадена през 2003 година. Оглавява я професорът по ортопедия в частната болница „Чапа“ в Истанбул Хаяти Дурмаз, изселник от Шуменско. Фондацията издава вестник със същото име. Неотдавна неговият главен координатор Мюмюн Топчу оповести, че Тодор Живков е изтъргувал Наим Сюлейманов срещу 7 милиона долара, платени от турската държава за правото на щангиста да се състезава за нея.

 

Анна Раева

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии