Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ще изместят ли индустриалните паркове моловете

Модата на моловете и на административните бизнес зони в страната постепенно започва да се измества от интереса към инвестиции в индустриалните паркове. Тази тенденция е забелязана от някои от местните управи, които съсредоточават усилията си в тяхното създаване.

В много от градовете като Пловдив, Пазарджик, Русе индустриалните паркове вече действат. Независимо от това, че мерките, насочени към изграждането и развитието им в Закона за насърчаване на инвестициите са в сила не от вчера, България изостава значително от страните в Централна Европа, пише в. "Дневник".

Основните причини са липсата на подходящи терени с изградена инфраструктура. Опитът на тези общини обаче показва, че интерес към промишлените паркове има. Те са едни от малкото точки на пресичане на интересите между централната и местната власт. Не случайно държавата и общините въведоха значителни стимули за създаването и развитието на тези зони.

На първо време ролята им се ограничава с предоставяне на терените или с административни облекчения при отчуждаването им, с цел да се обособят места в близост до съответната инфраструктура. Някои от общините дори подпомагат прохождащия бизнес с консултанти. Повечето от земите, предназначени за парковете, са прехвърлени безвъзмездно от държавата на общините, както е в Русе и Добрич. Последната е получила за зоната терена на бившата казарма от Министерството на отбраната и планира обща инвестиция за около 121 млн. евро.

За проекта на известната френска компания "Монтюпе" в русенската зона върху 637 дка в местността Слатина Министерският съвет разреши от централния бюджет да бъдат преведени 4.727 млн. лв. за изграждане на водопровод, канализация и пътища. Други близо 2 млн. лева са за електроснабдяване, а от общинския бюджет са вложени 152 хил. лв . "Керос България"- дружеството, което строи фабрика за производство на фаянс, поделение на испанската "Керос керамика", също се включи в изграждането на инфраструктурата там.

В индустриалната зона в Айтос пък създадоха своя база производителите на флумастери, моливи и други офисни консумативи на чешката марка "Кохинор" - "Хемус Марк". Индустриалният парк на Пазарджик е предпочетен от австрийския концерн HEAD, който до август тази година трябва да завърши завода за екипировка за подводно гмуркане.

"Това ще е само първият етап от инвестиционната ни програма, каза Джералд Скробанек, член на борда на директорите на компанията. "Проектът за икономическа зона в Пазарджик за мен е успешен, защото привлече инвестиции и се разкриха немалко работни места", коментира Йордан Бадьоков, управител на "Елит авто". Дружеството изгради в промишлената зона автосервиз и разкри представителство на три марки коли - "Рено", "Дачия" и "Опел".

Индустриалните паркове в някои от градовете са като магнит за фирмите, защото решават множество проблеми, които стоят пред инвеститорите. Най-общо казано, това са въпросите, свързани с промишлената и ютилити инфраструктура на града, обяснява Боряна Манолова, регионален координатор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Например индустриалният парк в Русе след завършването на проекта ще бъде с напълно изградена инфраструктура - пътища, водоснабдяване, канализация, природен газ, електричество, телекомуникации; ще разполага с обслужващи банкови клонове и куриерски услуги. Интересът на бизнеса се определя от подходящата локация, но най-вече от наличието на свободна и евтина работна ръка, обяснява Евгени Врабчев, кмет на Айтос.

В някои от общините индустриалните зони наистина са разковничето за съживяване на икономиката след годините на преструктуриране. В Русе например редица компании също купиха площи и предвиждат нови проекти. Сред тях са "Уббикалиа България" ЕООД, "Бългериън пропърти дивелъпмънтс" ЕООД, "Тамарес индъстрис България" ЕООД.

И в Айтос ключови бургаски предприятия изнасят производствата си в индустриалната бизнес зона, обяви кметът на общината Евгени Врабчев. Според прогнозите в нея ще работят около 3000 души в близо 50 фирми. Вече са в напреднала фаза преговорите за инвестиране с фирмите "Елкабел" и "Ропотамо".

В икономическата зона на изхода от Пазарджик вече функционира търговски комплекс "Зора", както и няколко склада. Срещу 1.2 милиона лева "Максигруп" купи имот и се ангажира за 16 месеца да построи склад за доставка и обработка на елементи и панели за сглобяеми къщи. Предвиждат се още супермаркет, строителен и други магазини. В изграждането на обектите е предвидено да бъдат инвестирани 16.5 млн. евро.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии