Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Шестнадесет малки акварели на Хитлер бяха продадени на търг за 120 000 евроШестнадесет акварели, рисувани през 1908 г., от бъдещият лидер на нацистка Германия Адолф Хитлер, бяха продадени в четвъртък в град Ланлоу в източната част на Англия за над 105 000 британски лири (около 120 000 евро), съобщиха германските медии.

 

Картините изобразяват селски пейзажи от околностите на родното място на Хитлер, австрийското градче Браунау на Ин. Той ги рисува на 19 години, когато се е опитвал да влезе във Виенската художествена академия. Два пъти, през 1907 г., и през 1908 г., Хитлер се опитва да влезе във Виенската художествена академия, но не успява да преодолее творческия конкурс. Смята се, че той не може да рисува портрети, по начин, който се изисква от Академията. Въпреки това до Първата световна война, Хитлер се опитва да рисува професионално: рисува картички, реклами и дори продават някои от неговите акварели.

 

Някои историци твърдят, че ако диктаторът се е реализал като човек на изкуството, то последващата световна история е щяла да се развие по друг начин.

 

Преди продажбата, колекцията е била собственост на австрийски адвокат, който пожелал анонимност. Той ги намерил в наскоро закупени имоти в северната част на Австрия.

 

Според експерти, на четката на Хитлер принадлежат около 3000 най-различни художествени произведения. Но в наши дни са останали малко от тях.

 

Представител на Mullock`s заяви, че картинте много трудно се продават в Европа, защото в много страни тази търговия се счита за прослава на нацизма, а от друга страна, много аукционни домове принадлежат на евреи, които по принцип не искат да продават продукти свързани с националсоциалистическия лидер .

 

През пролетта на 2009 г., колекционери платиха 106 000 евро за 13 картини на Хитлер. Въпреки, че аукционната къща Mullock`s в графство Шропшир в Западна Англия, където се е провел търга е очаквала най-много 65 000 евро.

 

Също така през 2009 г., акварелът на Хитлер "Бялата черква" бе продаден във Варшава за 24 000 евро. "Разрушената воденица" е купена за 11 000 евро, а картината "Къщата на моста над реката" премина в ръцете на купувач за 7 000 евро.

 

През 2006 г., на търг във Великобритания бяха продадени 21 работи на Хитлер, за повече от 150 000 евро.

 

Вярно е  и това, че някои купувачи на картини на Хитлер не ги използват по предназначение. Така, през 2008 г., известните британски художници-концептуалисти Джейк и Динос Чапман купиха акварели на Хитлер, промениха ги рисувално по собствен вкус и ги изложиха в лондонската галерия White Cube (Белия куб).

 

Изложбата се нарича "Колко щастливи ще бъдем, ако Хитлер беше хипи". Най-избелелите пейзажи  на Фюрера бяха пребоядисани от художниците, те пребодисаха различни компоненти в картините на Хитлер, като дъгата, небето с ярки звезди, светещите пламенни сърца и усмихнати лица. В резултат на това пребоядисване на акварелите на Хитлер, цената им нарасна шест пъти и достина до 1,020 милиона евро.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии