Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Секторът на недвижимите имоти и перспективите пред АДСИЦ през 2008-а

 
Производствените и индустриални сгради ще бъдат едни от най-перспективните за инвестиция тази година
Производствените и индустриални сгради ще бъдат едни от най-перспективните за инвестиция тази година
Новини по темата
Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград
Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България
Ключови думи
недвижим имот, АДСИЦ, строителство
Изпрати изпрати   Запази запази   Принтирай принтирай
Секторът на недвижими имоти в България има голям, неизползван капацитет. Търсенето на недвижими имоти ще продължи с окуражаващи темпове и през тази година.

Това е особено валидно за сектора на търговските и индустриални имоти, както и за секторите на офис и жилищните имоти, защото на този етап на развитие България има голяма нужда от съвременни търговски, индустриални, офисни, жилищни площи.

Това прогнозира първото акционерно дружество със специална инвестиционна цел, листвано в България - "Прайм Пропърти БГ" АДСИЦ. Дружеството получи разрешение за строеж за изграждането на второто си ваканционно селище - Корал Резидънс, на север от Лозенец, община Царево.
Проектът е обща инвестиция с Immoeast от Австрия, стратегически инвеститор в "Прайм Пропърти БГ". Цялата инвестиция е около 40 мил. евро, а очакваната норма на печалба от проекта е 34%.

Анализаторите на Прайм Пропърти очертаха 7 основни тенденции за развитието на акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) с дейност секюритизация на недвижими имоти.

1. Увеличаване на капитала на АДСИЦ през 2008 г.

Наблюденията на "Прайм Пропърти" показват, че и през 2008 г. ще продължи да се увеличава капитала на дружествата със специална инвестиционна цел. Потенциалът на този тип компании до голяма степен се дължи на продължаващото възходящо развитие на пазара на недвижими имоти в България.

2. Нарастване на инвестициите в търговски и индустриални сгради.

Производствените и индустриални сгради ще бъдат едни от най-перспективните за инвестиция тази година. Все още се развива и големият потенциал на търговските сгради, поради което изграждането на молове ще продължи.

3. Продължаване на тенденцията за строителство по поръчка (build to suite).

Ще нарасне процентът на инвестиции в нови сгради, построени по поръчка на своите собственици. За този тип строителство инвеститорът не търси купувач, така рискът му е минимален, а собственикът получава нещо, построено според потребностите му, без нужда да се доразвива.

4. Повече сделки от типа sale and lease back (продажба с обратно изкупуване).

С времето АДСИЦ ще се занимават все по-малко със строителство. Постепенно, с придобиването на повече собственост, те ще запчнат да инвестират в готови сгради, които да поддържат и отдават под наем.

През следващата година дружествата със специална инвестиционна цел ще реализират повече сделки от типа sale and lease back (продажба с обратно изкупуване), тъй като този тип сделки са изгодни и за двете страни - продавачът получава средства за инвестиции в нови технологии, а дружеството си осигурява дългосрочен наемател и добра доходност.

В този тип сделки АДСИЦ ще покажат силната си страна - ще акумулират по-големи капитали и ще използват опита на мениджърския си екип. "Прайм Пропърти" завърши първата си такава сделка за готова сграда в Ботевград, като предишните собственици останаха като наематели. Общата инвестиция на сделката възлиза на 2,2 млн., а годишната печалба е 18%.

5. Увеличават се инвестициите в по-малките градове.
Позитивна тенденция е инвестирането в крупни проекти не само в София или в големите градове, но и извън тези райони. Снимка: sxc.hu
Позитивна тенденция е инвестирането в крупни проекти не само в София или в големите градове, но и извън тези райони. Снимка: sxc.hu
Позитивна тенденция е инвестирането в крупни проекти не само в София или в големите градове, но и извън тези райони. Това ще даде възможност на населени места с под 50 хил. жители, които имат слаба икономика в момента, да станат част от бума в недвижими имоти, който за София и големите градове (Варна, Бургас, Русе, Стара Загора) е вече факт.
6. Повече индивидуални инвеститори в АДСИЦ, заради по-малкия риск на вложенията.

Прогнозите на първото дружество със специална инвестиционна цел у нас сочат, че заради по-малките промени при акциите REIT, (в сравнение с останалите книжа на борсата), се очаква интересът от страна на индивидуалните инвеститори към АДСИЦ да нарасне.

Все повече играчи на борсата ще предпочетат да вложат парите си в такъв тип дружества, като се възползват от ниските цени на акциите в момента. На този етап много малко АДСИЦ раздават дивиденти, когато започнат да го правят, цените на акциите им ще се покачат.

7. Доходността от АДСИЦ ще бъде над средната за пазара.

Доходността от акциите на АДСИЦ до голяма степен ще зависи от движението на цените на активите на дружествата, но очакванията са тази доходност да е над средната за пазара. Прайм Пропърти разглеждат проекти, чиято очаквана възвръщаемост е най-малко 20%.

---------------------------

"Прайм Пропърти БГ" е акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), лицензирано от Комисията за финансов надзор още през януари 2004 г. Инвестира в строителство и продажба на жилищни имоти, строителство и отдаване под наем на търговски площи и офиси, и строителство и продажба на ваканционни имоти в София и страната. Дружеството има 8 проекта на обща стойност около 180 млн. евро.

Експерт.бг

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии