Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пазарът на недвижими имоти в Испания достигнал дъното


Ръководителят на испанското правителство Хосе Луис Сапатеро, направи това заявление по време на официалното си посещение в Съединените щати.

 

"В действителност, през последните два или три месеца, цените не само не намаляват, но и се увеличиха в някои райони на Испания, където имаше най-голяма активност от страна на купувачите на първо жилище”, съобщава портала Spanish Property Insiqht, цитирайки части от интервюто на Сапатеро пред американския телевизионен канал CNBC. 

 

Испанският премиер добави, че търсенето на жилищни обекти нараства. Тези думи се потвърждават и от официалната статистика, според която броят на сделките с жилища се е увеличил през юли с 17,5% в сравнение с юни и с 16,4% за сравнение със същия период преди година. 

 

В същото време, според вестник "El Pais", Сапатеро упорито се опитва да убеди Wall Street в стабилността на испанската икономика и по-специално на държавните облигации, които са активно търгувани на Нюйоркската фондова борса. Ето защо, на него му е изгодно да говори за благоприятното положение на пазара на жилища, който е един от основните компоненти на националната икономика.

Все пак, не всички споделят оптимизма на ръководителя на испанското правителство. Някои експерти смятат, че увеличаването на броя на сделките се дължи основно на факта, че финансовите институции се втурнаха да се освободят от имоти, който преди са били иззети заради дългове. Ако настоящият темп на продажбите се запази, излишъкът на жилищни обекти на пазара, който в момента е в порядъка на 1,5 милиона броя жилища, ще бъде ликвидиран след 3-4 години.

 

Според независимия анализатор Марк Стаклина, падежа на покупателната активност е от 30 до 50% в сравнение с периода преди кризата, което в бъдеще ще доведе до понижение на цените. 

 

Хората в Испания също са уверени, че къщите и апартаментите ще продължат да поевтиняват. Това становище се споделя от повече от 80% от населението, 53% смятат, че цените през следващата година ще намалеят леко, докато 30% очакват значителен спад на цените.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии