Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Островът става културен център и лице на Варна?

Imotdnes.com - порталът за имоти на Варна и областта - Островът става културен център и лице на Варна?Островът, който се намира във Варненския залив, от страната на пристанището, и който в момента е промишлена зона, може да бъде превърнат в истинско лице на морската ни столица.

В това е убеден проф. Иван Никифоров, ръководител на екипа, който изготвя Общия устройствен план на Варна, предаде "Позвънете новини".

Според него в момента на входа на града откъм море “ни посрещат едни безлични сгради”. Там е мястото да бъде изграден културен център - “не говорим задължително за Операта в Сидни”, но сграда или комплекс от сгради, които да бъдат новото лице на разширяващата се Варна.

“В продължение на три години разговаряхме със собствениците на терени на острова. Въпреки, че е нова територия и няма реституция, там парцелите са приватизирани, има малко общинска земя. От три години се опитваме да ги убедим, че тази територия е ценна за града и е по-целесъобразно тя да бъде използвана за обществени нужди - културни, търговски площи, и че ще спечелят така повече, отколкото от съхраняването на някакви остарели и неефективни производства”, каза проф. Никифоров.

“Срещаме разбиране, и с изключение на някои съпътстващи производства на Корабостроителницата, които временно ще останат там, върху останалите 80-100 хектара, е предвидено изграждането на културни, бизнес и търговски сгради”, обясни тенденцията той.

Проф. Никифоров е сигурен, че тази територия ще бъде добре обслужена в комуникационен план.

Ще бъде изграден втори мост над Езерото, който ще има директна връзка с Острова.

Ще бъде изградена и трета връзка, която ще мине над жп-ареала, която - благодерение на мост с отваряеми “крила” ще пресече двата канала и ще “свърже” Аспарухово.

Товарната ж.п. гара ще бъде изместена след време в района на Тополи, а в смелите проекти на архитектите пътническите влакове може да влязат под земята в последните километри преди Гара Варна.

Р.М.

07-12-2007

Източник:  www.Dir.bg

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии