Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Острови в Тихия океан нарастват по площ, поради измененията в климатаСпоред изследване, проведено от учени от университета в Окланд и Комисията за геоложки и геофизични изследвания на Фиджи (SOPAC), през последните 60 години, само четири от 27-те изследвани острова, са потънали малко във водата, поради изменението на климата. Размерите на другите острови са останали непроменени или са се увеличили.

 

През същия период нивото на морското равнище е нараснало със 120 мм. Учените имали опасения, че островите постепенно ще потъват под водата, но в действителност нещата са доста различни, пише в статия публикувана в списание New Scientist.

 

Изследователите смятат, че "основите" на островите, образувани от ерозията на кораловите рифове, увеличават размерите си поради факта, че урагани и цунами носят на брега различни видове отпадъци и морски водорасли.
 

 

За пример се сочи архипелага Тувалу, който "е нараснал" с 10% в резултат на урагана "Бебе" от 1972 година. Същото може да се каже и за островната държава Кирибати. Размерът на три от най-гъсто населените острови на Кирибати, за 60 години се е увеличил с 10-30%.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии