Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Orchid строи най-големия жилищен комплекс във Варна

Строителството на най-големия жилищен комплекс от затворен тип във Варна започна вчера Orchid Developments Group, която се листва на алтернативния сегмент на Лондонската фондова борса.


"Оркид хилс Варна" ще бъде изграден на терен от 27 000 кв. метра, закупен от компанията, в квартал "Възраждане" в града. Той ще бъде реализиран на няколко етапа, като при окончателното си завършване ще включва около 800 луксозни апартамента, също така търговски и развлекателни обекти. Предвижда се общата му разгъната застроена площ да е около 70 000 кв. метра.

Първата копка на жилищния комплекс направиха председателят на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и основателят на Orchid Developments Офер Миретцки, които положиха в основите капсула с послание към поколенията.

Първият етап от проекта "Оркид хилс Варна" включва 480 апартамента с обща разгъната застроена площ от 45 000 кв. м. Те ще са разположени в 22, долепени една до друга, 6-етажни сгради, на терен от 15 000 кв. метра. Около 80% от жилищата ще са с една спалня, останалите - с две, съобщиха от агенция "Форос", която е консултант по продажбите на комплекса. Първите апартаменти от него вече са на пазара, като цените в начален етап на строителство са между 500 и 620 евро/кв. метър.

Продажбите са на по-високи нива от обичайните за новото строителство в тази част на града, които се движат около 400-450 евро/кв. метър. Това обаче е лесно обяснимо, като се има предвид, че  става въпрос за луксозен затворен комплекс, който ще предлага съвсем различно ниво на обитаване и обслужване, коментираха от агенцията.

Според брокерите "Оркид хилс Варна" е уникален за морския град не само като мащаб, но и като предлагани услуги и поддръжка. Като цяло затворените жилищни комплекси във Варна се броят на пръсти. Сред първите са "Панорама" на строителната компания "Планекс", който включва около 75 апартамента, и "Алено сърце" с около 100 жилища, изброиха от варненския клон на "Форос".

Предвижда се целият проект "Оркид хилс Варна" да бъде завършен до 3-4 години. Втората му част ще включва още около 300 жилища, голям СПА-център и обслужваща зона.


Към момента основната част от проектите на Orchid Developments Group у нас са в София и Варна. Компанията инвестира в три основни сектора на българския пазар за имоти - изграждане и управление на хотели (основно в курорта "Златни пясъци"), офис и търговски площи, както и жилищни комплекси. В столицата пред приключване е луксозният жилищен комплекс "Оркид хилс София", който включва 220 апартамента на терен от 14 000 кв. м до "Симеоновско шосе".

Сред вече завършените проекти е "Порше бизнес център" на бул. "Брюксел" в близост до летището. Бизнес сградата е с разгъната застроена площ от 11 000 кв. метра и подземен паркинг. До момента за около 80% от офис площите в нея се водят преговори или са подписани договори за наем, като базовите цени са 14 евро/кв. м. На партерния етаж преди месец бе открит шоурум на "Порше", а в сградата ще се намира и главният офис на компанията, която представлява марката за България. Предстои строителството на втори бизнес център със същото име, който ще бъде разположен на терен от около 4700 кв. м до "Бизнес парк Варна". Сградата ще е 7-етажна с търговска, офисна част и шоурум на партерния етаж.

В София Orchid предвижда и изграждането на 10-етажна офис сграда в района на "Актив бизнес център" на бул. "Цариградско шосе". Теренът е собственост на варненската компания PFP. Според информация от сайта на Orchid групата планира да придобие 50% от дружеството заедно с правото да разработи проекта. Парцелът е около 3000 кв. м, а разгънатата застроена площ на сградата ще е близо 17 000 кв. метра.

Компанията притежава и 30% в дружество-собственик на две кина - в центровете на София и Варна, които се предвижда да бъдат превърнати в големи развлекателни обекти.
Според информация на Orchid Developments Group до момента инвестициите й у нас възлизат на около 100 млн. евро.
 
25-07-2006

Източник: В-к "Монитор"

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии