Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Оптимизъм за пазара на офис площи у нас

Облекченото данъчно облагане ще докара още външни инвеститори в България, а това ще доведе до добри резултати на пазара на офис площи, стана ясно от изказвания по време на семинар на 13 май в София на тема "Европейски стандарти в изграждането на офис проектите", организиран от Forton International в партньорство със световния лидер в бизнес имотите Cushman&Wakefield.

По данни на Forton International, 780 000 кв.м офис площи са в процес на изграждане в София в момента, а други 740 000 кв.м са в процес на проектиране. Очаква се в рамките на следващите три години да бъдат усвоени половината от обявените над 1,5 млн. кв.м офиси, при положение че отдадените под наем през 2007 г.  площи са едва 160 000 кв. метра.

"Очакваме отдадените офис площи да нарастват с не повече от 20% на година. Това е оптимистична прогноза, базирана на планирания ръст от 5% за икономиката в страната. Наематели ще бъдат както нови международни компании, така и работещи вече компании, които търсят по-добри условия или се разрастват", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.

"Вярвам, че тези данни  ще накарат част от инвеститорите да променят етапите на реализиране на планираните  проекти в унисон с търсенето. В противен случай на пазара могат да останат голям обем свободни площи, което може да доведе до срив в ценовите равнища", допълни той.

Експертите са оптимисти по отношение на бъдещето, тъй като в резултат на конкурентното данъчно облагане в България се очаква откриването на представителства на голям брой международни компании. Друг фактор с положителен ефект би могъл да бъде привличането на една или повече от големите световни индустрии.

За сравнение, в Словакия, страна чиито дадености са близки до тези на България, мощен тласък на икономиката дава навлизането на автомобилната индустрия. България има потенциал да привлече производства от различни сектори, смятат и международните наблюдатели.

По време на семинара в София бяха представени и световните критерии за класифициране на офис сгради. Оказва се, че нито една от функциониращите у нас сгради от типа не отговаря на всички 22 критерия за сгради Клас А (според дефиницията на Urban Land Institute).

Инвеститорите срещат най-големи трудности в изпълнението на три от критериите:  осигуряване на  централно местонахождение и удобен достъп до сградата, предоставяне на висококачествено управление и  изграждане на необходимия брой места за паркиране.

Представителите на отделните сектори на икономиката имат различни изисквания за офиса, който наемат. Консултантските компании искат атрактивна за наемане сграда, централна локация и открити пространства. При IT компаниите важни са професионалното управление на сградата, централната климатизация, покриваща всички световни критерии и скрито в двоен под окабеляване. Финансовите институции и най-вече банките от своя страна търсят освен отличното местонахождение, също удобен достъп до сградата и външна привлекателност.

Вътрешното проучване на Forton сочи, че 90% от компаниите, които планират преместване в краткосрочен план и търсят висококачествени помещения са средни и малки по големина. Останалите 10% се заемат от големите компании. В дългосрочен план делът на последните ще нараства.

Успешните формати, според опита на Централна и Източна Европа, са смесените проекти (офис и търговски площи) и бизнес парковете, които създават обособена бизнес среда.

Освен добрите проекти в България предстои да видим и една нова по своята същност услуга, която ще надгради познатите у нас консултантски дейности - workplace design (вътрешно разпределение и организация на офис пространството). Практиката сочи, че оптимизацията на вътрешните пространства води до забележимо повишаване на  производителността на труда на служителите, казаха говорители на семинара.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии