Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Очакват 50 на сто ръст на фалитите в строителството през 2008    50 на сто ръст на фалитите в сектора на строителството през 2008 г. очакват анализаторите на Кофас България, стана ясно на пресконференция на международната компания за информация и управление на вземания, кредитно застраховане и факторинг.


 За 2007 строителният сектор е заемал трета позиция по риск за фалит в страната. Очаква се през 2008 негативните тенденции в този сектор да се засилят. Като основна причина за това Камелия Попова, управител на Кофас България, посочи масовото и недобре планирано строителство по Черноморието и в планинските курорти.
 Строителството е най-рисковият сектор за региона на Централна и Източна Европа и търпи най-много фалити както през 2006, така и през 2007 г., показват проучвания на Кофас.
 През 2007 г. най-много - 22,5 на сто от всички фалити в България, са тези в сектора на земеделието и горското стопанство. Въпреки че делът на фалитите в селското стопанство е намалял с 5 на сто спрямо 2006 г, за четвърта поредна година секторът запазва първото си място като най-рисков отрасъл. Много фамилни фирми от сектора фалират, тъй като не могат да се справят с конкуренцията.
 На второ място се нарежда търговията на дребно с дял от близо 16 на сто от общата несъстоятелност, което е увеличение от 6 на сто спрямо 2006 г.
 Значителен брой фалити има и в секторите транспорт и складиране, финанси, застрахователна и консултантска дейност.
 С по-малък процент фалити са секторът на услугите, търговията на едро и производството на хранителни стоки и напитки. Най-нискорискови са производството на химикали, цветни метали и фармацевтичната промишленост, тъй като в тези сектори бяха направени много инвестиции през 2007 и продукцията им е ориентирана към износ.
 За 2007 г. в България има регистрирани 40 фалита, но много компании, които практически са във фалит, не са обявени като такива. Причината е във все още продължителната съдебна процедура по обявяване в несъстоятелност, която може да трае до три години. Затова все повече компании пристъпват към събиране на вземанията си по извънсъдебен път.
 Като цяло през 2007 г. фалитите са се увеличили с 31 на сто спрямо 2006. „Този дял все още е твърде нисък предвид съотношението между общия брой регистрирани и работещи фирми у нас - 1,2 млн. спрямо 240 хил.“, коментира Камелия Попова.
 По региони през изминалата година най-голям е делът на фалитите на столични фирми – 19 на сто. Следват Пловдив с дял от 9 на сто и Плевен с 8 на сто. Най-голямата (по последно регистриран оборот) фалирала компания през 2007 е Златни пясъци - травел ООД (туризъм), следвана от Млечен рай – 99 ЕООД (производител на сладолед) и Термосистемс Комплект ЕАД (производство на машини със специфични приложения).
 За 2008 г. се предвижда стабилен ръст на фалитите, като се очаква земеделието, строителството и търговията на дребно да останат критични сектори.
 
Източник: Investor.bg

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии