Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Небостъргачът на "Газпром" заплашва отношенията между Медведев и Путин


Плановете за руския енергиен гигант "Газпром" да построи 400-метров небостъргач в Санкт Петербург раздели елита на града и може да застраши статута на северната столица като част от световното наследство на ЮНЕСКО, както и да увеличи  напрежението в отношенията между президента и  министър-председателя, счита Irish Times.

 

Най-високата кула в Европа ще обезобрази изящните дворци и перлите на  каналната архитектурата, основани от Петър Първи. Но властите в Санкт Петербург настояват, че това е необходимо за да се активира най-бедната част на града, а "Газпром" ще осигури парите, чрез огромните си данъчни плащания към местния бюджет.

 

Окончателното решение безспорно ще бъде взето от управляващото дуо на Русия:  президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин, като и двамата са родом от Санкт Петербург.

 

Те са работили заедно в градската управа преди Путин да стане президент на Русия през 2000 година. След като изкара два президентски мандата, през 2008 г., Путин стана премиер, и предаде на Медведев  ключовете за Кремъл.

 

Путин и Медведев са работили в тандем, но в последните месеци някои анализатори виждат признаци на засилване на конкуренцията между тях. Медведев блокира изграждането на магистрала, която се подкрепя от Путин, а така също, отстрани някои от регионалните лидери, включително кметът на Москва, Юрий Лужков. Освен това, президентът разкритикува правителството на Путин за подхода към икономическата криза, проблемите на околната среда и корупцията. По този начин президента допълнително усили предположенията на анализаторите, че целта му е да консолидира властта си и да се опита да снижи популярността на министър-председателя, за да не може Путин отново да стане президент на изборите през 2012 година.

 

Следващият казус, който показва различията между тях може да се окаже небостъргачът на "Газпром", който бе критикуван от Медведев, но се смята, че зад проекта стои Путин, който е в много близки отношения с ръководството на държавна компания за природен газ и с губернатора на Санкт Петербург, Валентина Матвиенко.

 

Наскоро небостъргачът получи окончателно разрешение за строеж от градските власти. Разрешението нарушава местния закон, който забранява в тази зона да се строят сгради над 100 метра.

 

"Сега правим това, за да спасим великолепната архитектура на града. Това са нашите роднини и близки, нашето семейство с които всички  ние живеем” - каза Юрий Шевчук, по време на митинг, който се проведе миналия уикенд и на него присъстваха хиляди санктпетербургци. „Ние имаме достойнство. Ние не сме роби и добитък, и не трябва да седим и да мълчим, докато нашите управници правят каквото си искат ", заяви още той.

 

Директор на световно известния музей Ермитаж, Михаил Пиотровски, е един от яростните противници на небостъргача на "Газпром". "Това е голяма грешка, сравнима с престъплението, издигането на такива сгради, ще съсипе линията на града и ще бъде идеален пример за арогантност”, каза той.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии