Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

НАЙ-АТРАКТИВНИТЕ МЕСТА В СВЕТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ В ИМОТИ

Ню Йорк

Ню Йорк и Лондон са в челото на класацията на най-атрактивните места в света за инвестиции в недвижими имоти, изготвена от Асоциацията на чуждестранните инвеститори в недвижими имоти (AFIRE), пише Forbes. След тях са Вашингтон и Париж.

Токио е на шесто място, като град, сравнително незасегнат от световната криза. Япония е една от малкото страни, където инфлацията е 1% и японските банки са останали по-стабилни в сравнение със западните.

Докато обикновените хора се интересуват от цената и увеличаването на стойността на имота с оглед на местоположението или околната среда, инвеститорите обръщат повече внимание на връзката между това колко струва един имот и за каква сума може да бъде отдаден под наем, пише Forbes и в тази връзка разглежда разликата между пазарите на жилищни площи в Хонконг и Шанхай.

Имотите в Хонконг са по-скъпи - около 24 000 долара на кв. м. В същото време имотите в Шанхай се продават само за около 3400 долара на кв. м. Ако някой притежава апартамент и на двете места, ще спечели повече, ако продаде имота в Хонконг, отколкото този в Шанхай.

Но ако се отдават под наем, Шанхай се оказва доста по-атрактивен за инвеститорите. Жилищата в Хонконг могат да бъдат отдадени под наем за 65 долара на кв. м на месец спрямо наем от около 22 долара на кв. м на месец в Шанхай.

Сметката сочи, че за една година от наеми могат да бъдат възвърнати 3,3% от всеки инвестиран долар в купуване на жилище в Хонконг, докато в Шанхай възръщаемостта е 6,9%. По-малката първоначална инвестиция в съчетание с по-голямата възръщаемост означава, че за инвеститорите Шанхай е предпочитаната алтернатива. Затова Шанхай е на пето място в класацията, а Хонконг - на десето.

Инвестирането в жилищни имоти в Китай обаче може да е рисковано заради ограниченията, наложени от правителството върху чуждестранните купувачи на имоти. Това прави офис сектора в градове като Шанхай още по-привлекателен, подсилен от прогнозата на Международния валутен фонд за 9% ръст в брутния вътрешен продукт на Китай през следващата година, което означава, че повече компании ще разполагат с по-големи средства за плащане на офис наеми. За инвеститорите това е знак да прехвърлят инвестициите си от жилищните имоти към офис имотите.

В първата половина на десетилетието инвеститорите се ориентираха към развиващите се пазари като например тези в Източна Европа, но през втората половина и най-вече тази година, капиталите биват изтеглени от тези райони заради липсата на прозрачност. Засега инвеститорите не мислят, че реализират добра възвръщаемост за риска, който са поели, смята Investor.bg.

От седмо до девето място в касацията са съответно Сингапур, Мюнхен и Сидни.

 

Източник: Информациона агенция standartnews.com

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии