Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

На опашката сме и по цени на имоти

Global Property Guide твърди, че София е четвърта отзад напред в Европа по абсолютна цена на кв. м жилищна площ. Изследване на изданието сочи, че средната цена на недвижим имот в софийски, престижен квартал е 1487 евро за кв. м.

След България, ако това може да зарадва някой, остават Словакия с 1292, Македония-1133  и Молдова само с 902 евро за кв. метра!

Цените обаче не са по джоба на голяма част от населението. Така че класацията е може би повече за да се покаже какъв ни е стандарта. 

Не е тайна, а печална реалност, че по финансови възможности сме сред най-хилавите в ЕС.

А заради ниските цени на имотите, в сравнение с тези на запад от нас, дори пенсионерите от държавите на този европейски клуб, могат да се облагодетелстват. Срещу сравнително неголеми суми те закупуват атрактивни имоти в една прекрасна страна и остават доволни след реализацията на последните сериозни сделки в техния жизнен път.

Да не говорим за гешефтите на големите чуждестранни инвеститори, които според знаещите експерти, само ако ги домързи, могат да пропуснат нещо по-така.
 
Впрочем, повече от сигурно е, че не само неравният старт ни определя като некадърници в съчетанието спринтиране в реформаторскив маратон. Дали сме си сбъркани, дали някой помага да се объркаме още повече или сме си калпазани отвсякъде, не се знае точно. Но че има нещо, което ни пречи, доказват съседите ни от север.

Само до преди месеци ние водехме в нашия тандем, тръгнал към организираната, примамлива Европа.

А ето, не едно и две сериозни изследвания доказват, че изоставаме сериозно. За сравнение- средните цени на имотите в румънската столица - Букурещ възлизат на 2 350 евро.

Това, че пред нас в класацията се нареждат Унгария с 1792 евро за кв. м, Малта с 1967 евро и Белгия с 2150 евро е за сведение от което ползата е колкото от ланския сняг.

За пристрастените любители на статистическите данни ще бъде интересно да узнаят, че сред страните от Централна и Източна Европа най-скъпи са имотите в Русия. Там квадратният метър започва да се оценява от 11 501 евро! Да не говорим за столицата Москва, в която има райони, в които наемът на 1 кв. метър на месец е цифра, колкото годишният бюджет на една малка българска фирма. Може само да се гадае с какъв потенциал разполага Руската федерация, разпростряла се на 1/7 от земната суша!

Сред "отличниците" в най-горната част на таблицата е Литва, където цената възлиза на 3 792 евро за кв. м. Въобще, прибалтийците доказват, че и новоприетите в ЕС държави могат да просперират бързо, стига държавното управление да е на европейско, а не на полуафриканско или полуориенталско ниво.

За да се успокоят ценителите на точността ще трябва да се изтъкне, че и в началото на тази високосна година най-скъпи остават недвижимите имоти в Монако със средната цена от 24 900 евро за кв. м.

Великобритания следва малкото княжество, при това с чувствителна разлика в цената от 18 108 евро.

Все пак, изследванията си остават изследвания, ако няма полза от тях. Затова, ако имате възможност, купете си имот, дори два, че и повече! Защото прогнозистите са уверенеи-цените ще продължат да се покачват.

Затова, побързайте! Може и да не сгрешите!

Радослав Михайлов 

18-02-2008

Източник: www.imoti.net

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

Коментирай







Аз не съм бот  


« Обратно в статии