Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Морската градина на Варна е на път да изчезне, погълната от вълна нови строежи...

Градината, която е паметник на парковото изкуство и е публична държавна собственост, е залята от все по-нови и нови строителни петна, изникващи на пръв поглед от нищото. Строи се навсякъде, без оглед на нравственост, законност и норми. Алеите са непроходими, на места движението е обърнато наопаки, навсякъде са паркирани джипове, багери и камиони, издигат се огради, строят се масивни сгради, изсичат се дървета.
Репортерска проверка  показа, че в Морската градина, наистина се строи безогледно пред очите на власт и на данъкоплатци. Вдигат се палати на по няколко етажа, повечето от които с басейни, водоскоци, морави, двойни гаражи и видеосистеми за охрана. Огромни немски овчарки и ротвайлери охраняват загадъчната частна собственост насред градината. На места има и охрана. Секат се безотговорно дървета, сред които и редки, защитени от закона видове, алармира и Огнян Илиев от Варненската ботаническа градина, стопанисваща и парк Виница. По алеите за разходка и тревните площи са паркирани лимузини и джипове, багери и камиони. В момента се строи масово около спирка Почивка, където се вдигат цели комплекси. Строи се и надолу към брега. Движението по алеите пред Карин дом е тотално объркано заради частни интереси, досегашният амтомобилен излаз от градината е стопиран от масивна ограда, зад която зее изкоп, на чието място скоро ще има огромна сграда. Движението е пренасочено през сърцето на морската година по алея, която доскоро беше преградена и служеше за придвижване единствено на пешеходци, колоездачи и майки с детски колички.
Заради грозното строителство в края на миналата година по искане на общински съветник беше решено специална комисия да провери всички строящи се обекти в Морската градина във Варна. Тогава съветниците се обединиха около предложението на колегата си. В проверките ще участват както общински съветници, така и представители на общинската администрация. Съветниците задължиха кмета да издаде заповед кои служители да бъдат включени. Искането беше и задължително да се установява кой е подписал разрешителните за строеж. Съветниците настояха след приключване на проверката данните да бъдат представени и пред районната, окръжната и апелативна прокуратура. Твърдя, че в Морската градина се строят сгради от бивши и настоящи колеги от общината.
Още в началото на миналата година пък синият общински съветник контраадмирал Христо Контров алармира, че все повече нови строежи се появяват в Морската градина във Варна. Той посочи, че лично е направил проверка на подадения му от граждани сигнал, която дала повече от тревожни резултати. Ресторант Хоризонт вече е станал цял комплекс. Вижда се и монолитно строителство на места в приморския парк. Лично видях, че около вила Буров се изсичат и дървета, заяви тогава контраадмирал Контров. Той посочи още, че се строи и в много от реституираните имоти.
Въпреки всички сигнали, жалби и оплаквания обаче още през май 2004 година със свое определение Варненски окръжен съд спря изпълнението на Заповед на кмета на Варна от 1 април 2004 година, с която е наложена строителна забрана за територията на Приморски парк за периода 15 май 15 септември 2004 г. Тогава съдът се произнесе по жалбата на Тодор Темелков управител на дружество Темел ЕООД, който е съсобственик и изпълнител на строителни работи за обществена сграда с ателиета и обслужващи постройки в местност Салтанат в Морската градина. За тях той има издадени разрешения за строеж от Община Варна, в които не е определен срок за извършване на строителството или пък други ограничения, свързани със започване на летния туристически сезон. Съдът прие, че заповедта на кмета няма белезите на индивидуален административен акт, а на общ такъв и е насочен към собствениците на обекти и строежи на територията на целия Приморски парк, съобщават от пресцентъра на окръжния съд. Определението на ВОС не подлежи на обжалване.
Също през май миналата година съветниците от постоянната комисия по архитектура се обединиха около идеята да отправят предложение към кмета Кирил Йорданов да разпореди извършване на подробно проучване на всички строежи на територията на Морската градина, на които е издадено разрешение за строеж. Проверката трябваше да установи дали има нарушения в установените норми и правила за строителство и в случай на констатирани такива, общинската администрация да наложи съответните санкции. Проучването обаче така и не даде резултат независимо от факта, че в градината се строят триетажни сгради от жив плет и високи зидове. Тогава Архитект Георги Минчев запозна подробно съветниците с плановото задание за територията на Морската градина. Според проекта са обособени 4 зони: алея Стара Градина, местност Салтанат, местност Горчива чешма и местност Долна Трака. Архитект Минчев изказа мнението си, че най-тежко е положението в Местност Салтанат, където от обща площ 560 декара, 27% представляват частна собственост. От останалите 73% обществена собственост предстои да бъдат реституирани 8%. В местността има констатирани обаче само 2 незаконни строителства, на магазин и на къща. Два хотела: Далас и Алекта не са се съобразили с регламентираните правила за строеж. Три основни точки, касаещи строителството обсъждаха съветниците - плътност на застрояване, етажност и построяването на огради. Тогава Бранимир Балачев изказа мнението си, че строителството трябва да е ниско-етажно - до 3 етажа, със зелени огради, жив плет до 1,20 метра при плътност на застрояване 25%.
За да е картинката пълна, тези дни стана ясно, че в проекто-бюджета на община Варна за 2005 г. няма предвидени средства за косене, поливане, зацветяване и поддържане на зелената система в Морската градина на Варна. Заделени са наистина 345 000 лв., но не и за озеленяване, макар да се сече масово за лични нужди в градината. Принципно общинският бюджет е заделял средства за поддържането на парка в продължение на 30 години. От 2001 г. общинска фирма Паркстрой е приватизирана. За същата година хазната заделя 450 000 лв. за поддържане на съществуващата растителност, кастрене на клони, косене, поливане, засаждане на нови дървета и цветя. Средствата, заделени през 2002 г. за парка са в размер на 470 000 лв. Тогава започна подмяната на съдовата система, възстановен е розариума, облагородени са много от запустелите алеи в участъка от Делфинариума до Горчивата чешма. С 650 000 лв. през 2003 г. Паркстрой възстановява Алпинеума, подменя над 60% от парковата мебел, създава нови кътове с ефектно осветление в района на Тихата алея, нови цветни площи и фигури в района на Аквариума, изгражда храстови пояс на средната лента, ремонтира бордюри, възстановява сцена Раковина, както и озеленяването около Обсерваторията. През миналата година за Морската градина са заделени 300 000 лв. и фирмата работи на известна загуба. Не е ясно как ще бъде поддържан парка, след като през 2005 г. целеви средства за зеленото не са предвидени. Болните и стари дървета, които трябва да бъдат премахнати в градината, са около 200. На тяхно място трябва да бъдат засадени нови. За подръжката на чистотата в Морската градина през тази година са заделени 225 000 лв., стана на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности, на което бяха приети план-сметките за чистота и озеленяване в морския град. Общият бюджет за зеления парк на града обаче са 360 000 лв., като в него са включени парите за заплати и осигуровки, механизацията, растителния материал и поддръжка и ремонт на парковата мебел.
Комисията по благоустройство реши парите за Морската градина да не са в план-сметката на чистотата, а в озеленяването. 300 000 лв. са залегнали в новия бюджет за резитба, като при дискусиите стана ясно, че част от тях също са предназначени за тази дейност в Морската градина.
От началото на годината досега в общината са постъпили над 2000 молби от граждани за резитба, обясниха от общинската админстрация. През миналата година отново по молби на граждани са били изрязани 1271 дървета, предимно по маршрутите на градския транспорт. От администрацията отчетоха, че от 2001 г. насам в града са засадени 3300 дръвчета и над 17 000 храсти, които продължават да се поддържат.
Работата по депонирането на битовите отпадъци ще се извършва от сметопочистващите фирми, реши комисията. За тази дейност са предвидени 755 000 лева. Така сметопочистващите фирми ще получат от общината общо 7.06 млн.лв. за дейността си.
Допълнителни 100 000 лв. са заделени за почистване на нерегламентирани замърсявания. При сигнал за такова замърсяване РИОСВ изисква от общината да го почисти в определен срок, обясниха от администрацията. 35 000 лв. пък са предвидени за наблюдение и поддържане на деретата в града. Причината за това е, че преди няколко години 60 на сто от тях са били почистени и са необходими средства за контрол и почистване.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии