Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Културни и религиозни сгради 2010: Опера Стара Загора, град Стара Загора

 

 

инвеститор:
Община Стара Загора

 

архитект:
арх. М.Соколовски; арх.Б.Камиларов; арх. Ц.Хаджистойчев

 

изпълнител:
Инвестиционно Строителен Консорциум - Стара Загора

 

конструктор:
инж. Л. Събев / инж. Л. Ташев

 

адрес:
Стара Загора бул. Метрополит Методи Кусев №30

             

 

През 1971 г. е построена новата модерна сграда на Операта в Стара Загора по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойчев.Това е първата сграда в България, строена специално за опера и е най-голяма на Балканския полуостров.

 

През 1991 пожар унищожава сградата. Изпепелени са сцената, салонът, безценни декори, сценични костюми, музикални инструменти. Кристалните полилеи, внесени специално от Италия за фоайетата, са унищожени.

 

След промените от 10 ноември 1989, община Стара Загора поема собствеността на сградата от държавата и започва самостоятелно нейното възстановяване.
Ремонтите в Държавна опера-Стара Загора текат от 12 години насам, но усилено започват през 2005 година със средства от общински заем.

 

Очакваше се Операта да отвори врати през октомври 2007 г. Заради непредвидени допълнителни ремонтни дейности, довършването на сграда се отложи. Най-сериозен бе ремонтът на долната сценична механизация. Съоръжението е уникално и единствено по рода си в България.

 

На 29 декември 2009 г. официално завършва ремонтът на сградата, а на 5 октомври 2010 – 19 години след опожаряването, се състои първото представление в новата сграда – премиера на операта „Кармен”.
.
В хода на многогодишната реконструкция строители и проектанти се сблъскаха със сериозни технически проблеми, които забавиха и допълнително оскъпиха процеса. След разкриване на конструкцията бяха установени опасни деформации и пукнатини в носещите греди, причинени от високите температури на огъня. В главния корпус е изградена нова стоманобетонова конструкция от основите до покрива за противоземетръсно осигуряване, както и укрепваща стоманобетонова конструкция на главните носещи и второстепенни греди над зрителната зала. Укрепени са и покривните плочи и греди над фоайетата и сцената с двата джоба до нея, над репетиционната зала и оркестрината. Изградени са нови стоманени конструкции на осветителните мостове и галерии над зрителната зала и сцената, за окачване на плочата и конструкцията на новата горна сценична механизация.

 

След реконструкцията Старозагорската опера вече разполага с най-голямата и най-модерна въртяща се сцена в страната. Монтирана е най-съвременна горна сценична подвижна механизация.

 

Както и уникална система за художествено осветление, доближаваща се до тази на световноизвестните сцени.

 

С ново интериорно обзавеждане са фоайетата, в едно от които е реставрирано оцелялото изключително ценно керамично пано на акад. Дечко Узунов. За съжаление безследно са изчезнали оригиналните гоблени, тъкани по проекти на проф. Марин Върбанов и изпълнени от съпругата му Сун.

 

Възстановената оперна сграда разполага с 605 места и е адаптирана към новите условия и изисквания за достъпна среда, енергийна ефективност и пожароустойчивост. На източната фасада е изградена нова асансьорна клетка за инвалиди, направени са и рампи и подходи към сградата и зрителната зала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии